Nustatė iki šiol nežinomą senovės žmogaus tipą: gyveno kartu su mūsų rūšimi daugiau kaip prieš 100 000 metų  ()

Izraelyje dirbantys mokslininkai nustatė iki šiol nežinomą senovės žmogaus tipą, kuris gyveno kartu su mūsų rūšimi daugiau kaip prieš 100 000 metų. Manoma, kad rasti palaikai yra vieni iš paskutiniųjų išlikusių šios žmonių grupės atstovų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-26 Nustatė iki šiol nežinomą senovės žmogaus tipą: gyveno kartu su mūsų rūšimi daugiau kaip prieš 100 000 metų  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Science“ žurnale naujai atrastą liniją mokslininkai pavadino „Nesher Ramla Homo“ tipu. Radinius sudaro kaukolės ir žandikaulio dalis, priklausanti žmogui, gyvenusiam prieš 140 000-120 000 metų.

Komandos nariai mano, kad šis individas kilo iš ankstesnės rūšies, kuri prieš šimtus tūkstančių metų galėjo išplisti Ramlos miesto regione ir davė pradžią neandertaliečiams Europoje ir jų atitikmenims Azijoje.

Keičia evoliucijos istoriją

Šis atradimas keičia žmogaus, ypač neandertaliečių, evoliucijos istoriją, BBC portalui sakė Dr. Hila May iš Tel Avivo universiteto Anksčiau bendras neandertaliečių evoliucijos vaizdas buvo glaudžiai siejamas su Europa.

 

„Viskas prasidėjo Izraelyje. Mes manome, kad vietinė grupė buvo pradinė populiacija“, – sakė ji „BBC News“.

Mokslininkai mano, kad ankstyvieji „Nesher Ramla Homo“ grupės nariai jau gyveno Artimuosiuose Rytuose maždaug prieš 400 000 metų. Tyrėjai pastebėjo naujųjų radinių panašumų į senąsias „priešneandertaliečių“ grupes Europoje.

Mokslininkai savo teiginius grindžia Izraelio fosilijų ir Europoje bei Azijoje rastų fosilijų bruožų panašumu, nors jų teiginys yra prieštaringas. Prof. Chrisas Stringeris iš Gamtos istorijos muziejaus Londone neseniai vertino Kinijos žmonių palaikus.

„Nesher Ramla Homo“ yra svarbus, nes dar kartą patvirtina, kad tuo metu regione greta viena kitos koegzistavo skirtingos rūšys, o dabar tą patį matome ir Vakarų Azijoje“, – sakė jis.

„Vis dėlto manau, kad šiuo metu kai kurias senesnes Izraelio fosilijas sieti su neandertaliečiais yra per didelis šuolis.“

Pačios „Nesher Ramla Homo“ liekanos buvo rastos buvusioje įgriuvoje, esančioje priešistorinių žmonių dažnai lankomoje vietovėje. Tai galėjo būti vietovė, kurioje jie medžiojo laukinius galvijus, arklius ir elnius, kaip rodo tūkstančiai akmeninių įrankių ir sumedžiotų gyvūnų kaulų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()