TOP 11 įdomiausių faktų apie žirafas, kurių galbūt nežinojote: stebėtinas bėgimo greitis, miego trukmė, dėmių paslaptys ir skleidžia tokius garsus, apie kuriuos net nepagalvojote (Video)  ()

Afrikoje gyvenančios žirafos yra aukščiausi sausumos žinduoliai pasaulyje. Žirafą nesunkiai atpažįsta bet kas – iš jos nepaprastai ilgo kaklo ir išskirtinių raštų kailio. Tačiau kiek iš šių faktų jūs dar nebuvote girdėję?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Žirafos yra aukščiausi žinduoliai pasaulyje. Jų kojos yra aukštesnės nei dauguma žmonių – jų ilgis siekia 180 centimetrų.

2. Trumpus atstumus žirafos gali bėgti 56 kilometrų per valandą greičiu – arba neskubėdamos ilgesnius atstumus keliauti 16 kilometrų per valandą greičiu.

3. Skamba keistai, bet žirafos kaklas yra per trumpas, kad pasiektų žemę. Dėl šios priežasties, norėdama atsigerti vandens, žirafa turi stipriai išskėsti kojas arba priklaupti.

4. Tačiau žirafoms gerti reikia tik kas kelias dienas. Daugumą skysčių jos gauna iš augalų, kuriais minta.

5. Beveik visą savo gyvenimą žirafos praleidžia stovėdamos – stovėdamos jos netgi miega ir gimdo jauniklius.

6. Žirafos jauniklis sugeba atsistoti ant kojų praėjus vos valandai po gimimo – o per pirmąją savaitę jau ima ėsti augalus.

7. Nepaisant to, kad patelės gina ir atsistoja virš savo jauniklių puolant liūtams, hienoms, leopardams ir hieniniams šunims, dauguma jauniklių žūsta per pirmus du savo gyvenimo mėnesius.

 

8. Žirafų dėmės yra panašiai išskirtinės, kaip ir žmonių pirštų antspaudai. Nėra bent dviejų žirafų, kurios turėtų vienodus kailio raštus.

9. Tiek patinai, tiek patelės turi po du aiškiai matomus, plaukeliais apaugusius ragelius, vadinamus osikonais. Patinai kartais naudoja šiuos ragus kaunantis su kitais patinais.

 

10. Žirafoms per parą reikia 5-30 minučių trukmės miego. Jos reikiamą miego kiekį pasiekia trumpais nusnūdimais, kurie trunka po 1-2 minutes.

11. Nors seniau manyta, kad žirafos neskleidžia jokių garsų, vėliau paaiškėjo, kad tai netiesa – žirafos riaumoja, knarkia, šnypščia ir skleidžia į fleitos panašius garsus – o taip pat žemo dažnio garsus, kurių negali išgristi žmonės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(14)
(1)
(13)

Komentarai ()