Skorpionas vs. tarantulas: kas laimėtų kovą? Nuodų specialistai turi atsakymą (Video)  ()

Skorpionai ir tarantulai yra du voragyviai, kurie šimtus milijonų metų vaikščiojo po Žemę - dar prieš dinozaurų laikus. Klausimas, kuris laimėtų kovoje, yra daugybės „YouTube“ vaizdo įrašų, internetinių forumų ir net mokslinių tyrimų tema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visame pasaulyje randama daugiau nei 900 tarantulų rūšių ir 2500 rūšių skorpionų. Nugalėtojas priklauso nuo to, kas susiduria ringe. Svarbūs trys dalykai: dydis, greitis ir nuodai.

Pasirinkite savo kovotoją

Gamtoje skorpionai ir tarantulai retai kerta vienas kitam kelią, tačiau jie kovos, norėdami apsaugoti savo teritoriją ar save. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad kova būtų apylygė. Skorpionai ir tarantulai paprastai yra pasalų plėšrūnai, kurie „sėdi ir laukia“ savo grobio. Abu yra labai ginkluoti.

Skorpionai turi tvirtą šarvą - sukietėjusį egzoskeletą, pagamintą iš chitino. Skorpionai taip pat turi žnyples, kad pagautų ir suplėšytų grobį. Vienas didžiausių pasaulyje skorpionų - didysis miško skorpionas (Heterometrus swammerdami) gali užaugti iki 22 centimetrų ilgio, o galingomis žnyplėmis galėtų sutraiškyti tarantulą. Laimei, tarantulas gali nusimesti koją, kad išsisuktų nuo priešo

Tarantulai šioje kovoje turi dydžio pranašumą. Pavyzdžiui, Pietų Amerikoje gyvenančio didžiojo paukštėdos (Theraphosa blondi) kūno ilgis yra įspūdingas - 12 centimetrų, o kojos siekia beveik 30 centimetrų (kaip A4 formato puslapis).

Vorams trūksta žnyplių, jie tai kompensuoja heliceromis (dantimis, iltimis), leidžiančiomis lengvai pramušti chitiną ir padaryti durtines žaizdas.

Daugelis tarantulų rūšių turi dar vieną specialų ginklą, vadinamą dilginamaisiais plaukeliais, kurie yra spygliuoti šeriai, metami ant potencialių užpuolikų. Šie plaukai gali labai dirginti minkštą žinduolio odą ir akis, tačiau jie būtų neveiksmingi prieš kietą skorpiono egzoskeletą.

Superginklas: nuodai

Skorpionų ir tarantulų arsenale yra superginklas - nuodai. Skorpionai nuodus suleidžia per uodegą, o tarantulai - per iltis.

Tiek voro, tiek skorpiono nuodai yra sudėtingi tūkstančių skirtingų molekulių kokteiliai, daugiausia skirti nervų sistemai. Šimtus milijonų evoliucijos metų jie buvo tiksliai sureguliuoti, kad būtų greitai veikiantys, stiprūs ir selektyvūs, leidžiantys pagauti savo grobį (dažniausiai vabzdžius) ir apsiginti nuo plėšrūnų (tokių kaip pelės ir paukščiai).

 

Nors vorai turi prastesnę reputaciją, iš tikrųjų turėtumėte jaudintis dėl skorpiono nuodų. Apskaičiuota, kad kiekvienais metais dėl skorpionų nuodų visame pasaulyje žūsta daugiau nei 3000 žmonių.

Kuo mažesnės skorpiono žnyplės, tuo stipresni jo nuodai. Pvz., labiausiai paplitusi skorpionų rūšis (angl. Deathstalker) turi plonas žnyples, tačiau jų stiprus nuodas yra užpildytas neurotoksinais, kurie pernelyg dirgina nervų sistemą, o tai sukelia miokardo pažeidimus, plaučių edemą ir kardiogeninį šoką. Kitaip tariant, jūsų širdis negali pumpuoti pakankamai kraujo tokiems pagrindiniams organams kaip smegenys ir inkstai.

Tuo tarpu tarantulų nuodai paprastai nelaikomi pavojingais žmonėms, o iki šiol nėra užregistruotų mirčių

 

Viena tarantulų grupė, į kurią turėtumėte atkreipti dėmesį, yra dekoruotieji tarantulai (gentis: Poecilotheria), randami Pietryčių Azijoje. Šie medžiuose gyvenantys tarantulai yra ryškių spalvų, juda žaibiškai ir įpurškia didelius kiekius labai stiprių nuodų, sukeldami didžiulį skausmą ir raumenų mėšlungį, kuris gali trukti kelias savaites.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()