Masinių protestų sėkmė priklauso ir nuo... miesto išplanavimo: kaip urbanistika gali sukelti ar sužlugdyti revoliucijas – pavyzdžių ne vienas (Foto, Video)  ()

Kaip miestų geografija gali padėti, paskatinti ar sužlugdyti protesto judėjimo sėkmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei protestuotojai galėtų suplanuoti tobulą sceną savo nusiskundimams išreikšti, tai gali atrodyti panašiai kaip Atėnai. Graikijos sostinės platūs, tačiau ne per ilgi centriniai bulvarai yra beveik pritaikyti paradui. Didžioji į parlamentą nukreipta aikštė „Syntagma“ yra natūralus žygeivių židinio taškas. Dėl siaurų gatvių, supančių centrą, įskaitant maištingą Exarcheia rajoną, demonstrantams dažnai yra nepaprastai lengva pasislėpti, jei protestai linksta bloga linkme.

Priešingai, Los Andželas yra visiškai netinkamas protestuotojams. Jis neturi ryškaus centro, nedaug pėsčiomis nueinamų atstumų ir turi mažai protestams tinkamos erdvės. „Miestas yra struktūrizuotas taip, kad tu esi mieste, bet tu ne mieste", - sako naujos pasaulinės politinės grupės „Progressive International" generalinis koordinatorius Davidas Adleris.

Tarp sudėtingų veiksnių, kurie suformuoja protesto judėjimus, urbanistika ir miestų dizainas gali atrodyti gana periferinis rūpestis. Tačiau pabandykite tai pasakyti demonstrantams nuo Hiustono iki Pekino – dviejų miestų, pasižyminčių geografinėmis ypatybėmis, kurios apsunkina visuomenės protestą.

Mažas miesto tankis gali sužlugdyti masinį dalyvavimą. Ribota viešoji erdvė gali atimti protestuotojų matomumą. Tais atvejais, kai procesas tampa netvarkingas ar smurtinis, alėjų, parkų ir labirintinių daugiabučių kvartalai gali lemti ar protestuotojas bus suimtas ar pabėgs.

 

Pastarieji 2020 m. neramumai visose Jungtinėse Valstijose tik pabrėžė tą geografinę reikšmę. Miestuose, kuriuose yra ribotos ar griežtai tvarkomos viešosios erdvės, pavyzdžiui, Niujorke, įvyko keletas aršiausių susirėmimų, kai policija ėmėsi vykdyti komendanto valandą ir kitus apribojimus.

Miestai, kuriuose yra nedaug natūralių susirinkimo vietų ir didžiulis išsiplėtimas, pavyzdžiui, Fyniksas, dažnai neleido gyventojams iš viso susirinkti. Miestai, suskirstyti į atskirus rajonus, kur ypač paplitusi ilgalaikė rasinė segregacija, pavyzdžiui, Mineapolis, ypač jautrūs protestams.

Viešosios erdvės pobūdis, be abejo, visada buvo intensyviai politinis, ir tam tikru požiūriu šiuolaikinis protestas yra tik paskutinis tūkstantmečių senumo valdovų ir valdomų ginčų etapas.

Nuo tada, kai žmonės pirmą kartą susispaudė miestuose apie 4000 m. pr. m., miestų dizainas daugiausia atspindėjo vyraujančias valdžios struktūras ir prioritetus.

Senovės Atėnų agora, kur piliečiai rinkdavosi Akropolio šešėlyje, buvo ankstyvosios demokratijos išraiška. Viešoji egzekucija Tyburno mieste Londone, kur iki XVIII amžiaus pabaigos buvo įvykdyta mirties bausmė daugeliui kalinių, simbolizavo valstybės kontrolę.

 

Nuo 1860-ųjų Paryžius buvo iš dalies pertvarkytas barono Haussmanno, siekiant palengvinti kariuomenės judėjimą per istoriškai maištingą miestą, taip pat modernizuoti ir „pagražinti" viduramžiškos išvaizdos Prancūzijos sostinę. Tai daugiausia jo nulemtas Paryžiaus dizainas, kuriuo šiandien žavisi turistai.

Bet turbūt pastebimas vykstančių protestų mastas yra tai, kiek skirtingi miesto projektai gali nulemti judėjimo sėkmę ir kartais netgi paskatinti skirtingus tų pačių protestų rezultatus.

Vakarų Amerikos miestuose, pavyzdžiui, Las Vegase ar Solt Leik Sityje, kur automobilis yra svarbiausias, protestai vis dar stengiasi įgyti ryšį tarp išsibarsčiusių rajonų ir didelių, lengvai prižiūrimų greitkelių tinklų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()