Kaip DNR gali turėti įtakos tam, ar susirgsite COVID-19? Šią kraujo grupę turintys žmonės gali jaustis saugesni  ()

Mokslininkai pareiškė – kai kurie žmonės gali kaltinti savo DNR dėl to, kad dažniau arba stipriau suserga COVID-19 liga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujo ryšys

Mokslininkai liepos 8 d. žurnale „Nature“ paskelbė, kad atlikus daugiau kaip 45 000 žmonių, užsikrėtusių COVID-19, tyrimą, nustatyta 13 genetinių variantų, susijusių su didesne rizika užsikrėsti SARS-CoV-2 arba didesne tikimybe susirgti sunkia liga. Komandą sudaro daugiau kaip 3 300 tyrėjų iš 25 šalių.

Kai kurie variantai buvo nustatyti ankstesniuose tyrimuose. Pavyzdžiui, tyrėjai dar kartą patvirtino genetinį ryšį tarp kraujo grupės ir tikimybės užsikrėsti, tačiau nežino, kodėl O grupės kraujo turintys žmonės gali būti šiek tiek apsaugoti. Tyrimas taip pat patvirtino, kad variantas, išjungiantis TYK2 geną, didina kritinės ligos ir hospitalizacijos riziką. Šis variantas, kaip žinoma, apsaugo nuo autoimuninių ligų, tačiau dėl jo žmonės tampa labiau pažeidžiami tuberkuliozės.

Tačiau bent viena sąsaja buvo nežinoma: komanda nustatė, kad FOXP4 geno variantas yra susijęs su sunkesne COVID-19 forma. Šis variantas didina geno aktyvumą ir anksčiau buvo siejamas su plaučių vėžiu ir intersticine plaučių liga. Dar tik kuriami vaistai, slopinantys FOXP4 baltymo aktyvumą, gali padėti žmonėms pasveikti nuo COVID-19 arba neleisti jiems stipriai susirgti.

 

Su liga susijusi geno versija labiau paplitusi tarp Azijos ir Lotynų Amerikos gyventojų, liepos 7 d. per spaudos konferenciją sakė genetikas Markas Daly iš SUomijos molekulinės medicinos instituto Helsinkyje. Šis ryšys galbūt niekada nebūtų buvęs nustatytas, jei į tyrimą nebūtų buvę įtraukti įvairios kilmės žmonės iš viso pasaulio. Šį variantą turi tik 2-3 proc. europietiškos kilmės žmonių, palyginti su 7 proc. žmonių iš Artimųjų Rytų, 20 proc. lotynų amerikiečių ir 32 proc. rytų azijiečių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(13)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: