Žemės susidūrimas su asteroidu realus: Kinija į kosmosą paleis daugiau kaip 20 raketų, kad nukreiptų asteroido smūgį  (1)

Kinijos mokslininkai planuoja į kosmosą paleisti daugiau kaip 20 raketų, kad nukreiptų asteroido smūgį, dėl kurio yra nedidelė tikimybė, kad vieną dieną Žemėje gali baigtis gyvybė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ateities problema

Jų taikinys – asteroidas Bennu, 85,5 mln. tonų kosminė uola, kuri 2175-2199 m. turėtų praskrieti per 7,5 mln. km. nuo Žemės orbitos. Nors tikimybė, kad Bennu trenksis į Žemę, yra nedidelė – tik 1 iš 2700 – asteroido plotis toks pat, kaip Empire State Building aukštis, o tai reiškia, kad bet koks susidūrimas su Žeme būtų katastrofinis.

Apskaičiuota, kad Bennu susidūrimo su Žeme kinetinė energija yra 1200 megatonų, t. y. maždaug 80 000 kartų didesnė už ant Hirosimos numestos bombos energiją. Palyginimui, kosminė uola, sunaikinusi dinozaurus, skleidė apie 100 mln. megatonų energijos, anksčiau rašė „Live Science“.

Kinijos nacionalinio kosmoso mokslo centro mokslininkai apskaičiavo, kad vienu metu į uolą stumtelėjus 23 „Long March 5“ raketas, kurių kiekviena sveria 992 tonas, reikėtų nukreipti asteroidą nuo pražūtingo kurso beveik 9 000 km. atstumu – 1,4 karto didesniu už Žemės spindulį. Jų skaičiavimai išsamiai aprašyti naujame tyrime, kuris bus paskelbtas lapkričio 1 d. žurnalo „Icarus“ numeryje.

„Asteroidų smūgiai kelia didelę grėsmę visai gyvybei Žemėje“, – straipsnyje rašo Mingtao Li, Nacionalinio kosmoso mokslo centro Pekine kosmoso mokslo inžinierius ir pagrindinis naujojo tyrimo autorius. „Siekiant sumažinti šią grėsmę, labai svarbu nukreipti asteroidą nuo susidūrimo trajektorijos.“

Armagedono neprireiks

 

Kinijos mokslininkų planas padėtų išvengti būtinybės sustabdyti asteroidą tiesioginėmis, tačiau rizikingesnėmis priemonėmis, pavyzdžiui, atominės bombos metodu, kurį išpopuliarino Bruce Willis filme „Armagedonas“. Iš tikrųjų atominė bomba suskaldytų atskriejančią kosminę uolą į kelis mažesnius gabalus, kurie vis tiek galėtų susidurti su Žeme ir sukelti pražūtingų padarinių.

Kinijos planas atitinka panašų, tačiau šiek tiek brangesnį ankstesnį Jungtinių Valstijų pasiūlymą. Pagal NASA planą, pavadintą HAMMER (Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), būtų pasiųstas 9 metrų aukščio erdvėlaivių būrys su taranais, kurie numuštų asteroidą nuo kurso. NASA modeliavimo rezultatai rodo, kad asteroidui paslinkti reikėtų 34-53 HAMMER erdvėlaivių smūgių, paleistų likus 10 metų iki Bennu susidūrimo su Žeme.

 

Bennu yra B tipo asteroidas, o tai reiškia, kad jame yra daug anglies ir, galbūt, daug pirmapradžių molekulių, buvusių tada, kai Žemėje atsirado gyvybė. NASA jau išsiuntė kosminį aparatą, pavadintą „Osiris-Rex“, ieškoti mėginių iš asteroido. 2020 m. spalį „Osiris-Rex“ atskrido virš Bennu ir 3 m. ilgio ranka surinko nuo jo paviršiaus laisvus gabalėlius. Tikimasi, kad 2023 m. „Osiris-Rex“ grįš į Žemę su grobiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(32)
(5)
(27)

Komentarai (1)