Garsiausias kada nors pagamintas įspėjamasis įtaisas – „Chrysler“ oro reido sirena: buvo tokia galinga, kad galėjo sukelti lietų, girdėdavosi už 40 km, o už 60 m esantis žmogus visam laikui prarastų klausą (Foto, Audio, Video)  ()

Automobilio dydžio raudonos, itin galingos oro reido sirenos buvo pastatytos visose Jungtinėse Valstijose.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-08-04 Garsiausias kada nors pagamintas įspėjamasis įtaisas – „Chrysler“ oro reido sirena: buvo tokia galinga, kad galėjo sukelti lietų, girdėdavosi už 40 km, o už 60 m esantis žmogus visam laikui prarastų klausą (Foto, Audio, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Chrysler“ oro reido sirenos yra garsiausios kada nors sukurtos sirenos, galinčios skleisti 138 decibelus 30 m atstumu. Sirenos yra tokios garsios, kad už 60 m esantis  žmogus visam laikui prarastų klausą. Sirenos buvo įvestos kaip oficiali įspėjamoji sirena JAV miestams 1952 m.

Pagrindinis „Chrysler“ oro reido sirenos tikslas buvo perspėti visuomenę kuo labiausiai dėmesį patraukiančiu būdu tuo atveju, jei Šaltojo karo metu sovietai atakuotų JAV branduoline ataka.

Sireną pastatė automobilių kompanija „Chrysler“, bendradarbiaudama su „Bell Telephone Laboratories“. „Bell“ sukūrė naują garso generacijos dizainą, kuris naudojo tiesioginį suslėgto oro srautą per malūnėlio rotorių.

„Chrysler“ pagamino tris populiarias oro antskrydžių sirenas pagal „Bell“ dizainą. Pirmoji jų karta, vadinama „Chrysler-Bell Victory Siren“, buvo gaminama 1940-ųjų pradžioje, ir daugiau nei šimtas buvo parduota visoje JAV.

 

Ankstyvuose projektuose buvo naudojamas 140 arklio galių variklis. Patobulinta „Chrysler Air Raid Siren“ versija su 180 arklio galių varikliu buvo pristatyta 1952 m.

Jungtinių Valstijų vyriausybė padėjo valstijų ir apygardų teisėsaugos institucijoms nusipirkti šias sirenas ir įdiegti jas pagrindinėse gyvenamųjų rajonų vietose.

Pavyzdžiui, Los Andželo apygarda nusipirko šešias sirenas, o dar dešimt buvo parduota kitoms vyriausybinėms agentūroms Kalifornijos valstijoje.

„Didieji raudoni švilpukai“, kaip jie buvo pravardžiuojami, įprastų bandymų metu skambėjo tik keletą kartų. Pranešama, kad jos riksmas buvo girdimas už 40 km.

„Chrysler “ oro reido sirena („Chrysler Air Raid Siren“) buvo automobilio dydžio. Ji buvo 3,7 m ilgio ir 1,8 m aukščio ir svėrė maždaug 2,7 t.

 

Milžiniška sirena buvo varoma 180 arklio galių aštuonių cilindrų benzininio variklio, kuris varė dviejų pakopų oro kompresorių ir sukamąjį malūnėlį. Kompresorius per besisukantį malūnėlį per minutę išstumdavo 74 m3 oro, suspausto beveik 0,48 barų slėgiu, sukeldamas oro impulsus, kurie sukurdavo garsą.

Suslėgtas oras 640 km per valandą geičiu išeidavo per šešis milžiniškus ragus. Tai sukurdavo neįtikėtinai stiprų 138 dB garsą, matuojant 30 m nuo sirenos. Šios sirenos garsumui neprilygsta jokie kada nors pagaminti įspėjamieji įtaisai.

„Chrysler Air Raid“ sirena buvo tokia galinga, kad per Antrąjį pasaulinį karą JAV karinis jūrų laivynas ją naudojo sklaidyti rūkui.

Rūkas tuo metu buvo rimtas pavojus aviacijai, kai orlaiviai buvo mažiau įmantrūs, o pilotai labiau rėmėsi matomumu, o ne lėktuvo matavimo prietaisais. Tiek JAV karinis jūrų laivynas, tiek JK Karališkosios oro pajėgos (RAF) inžinieriai eksperimentavo su skirtingais rūko išsklaidymo būdais.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()