Mokslininkus stebina asteroidų juostoje rasti raudoni objektai: galėtų patvirtinti planetų migraciją ankstyvojoje Saulės sistemoje  ()

Šie kosminiai akmenys galėjo atkeliauti iš už Neptūno ir yra svarbūs ieškant užuominų apie ankstyvąją Saulės sistemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Padės suprasti praeitį

Japonijos kosmoso agentūros JAXA mokslininkai, vadovaujami Sunao Hasegawa, žurnale „The Astrophysical Journal Letters“ pranešė, kad du objektai, pastebėti asteroidų juostoje tarp Marso ir Jupiterio. Šie atradimai vieną dieną gali tapti tiesioginiu ankstyvojoje Saulės sistemoje tvyrojusio chaoso įrodymu.

Žemės žvaigždžių kaimynystė šiandien yra gana stabili. Tačiau prieš 4 mlrd. metų joje vyravo chaosas, nes Jupiterio ir kitų už jo esančių milžiniškų planetų orbitos galėjo pasislinkti. Dėl šio planetų šokio sukelto gravitacinio chaoso greičiausiai visur mėtėsi uolienų ir ledo gabalai.

Kai kurios iš tų uolienų nusėdo į tarpą tarp Marso ir Jupiterio ir tapo asteroidų juosta. Manoma, kad didžioji dalis medžiagos yra gana panašūs neaktyvių uolienų luitai, iš kurių nesusidarė planetos.

Tačiau yra du objektai, pavadinti 203 Pompėja ir 269 Justitia.

Jie skrieja maždaug 2,7 ir 2,6 karto didesniu atstumu nei Žemė-Saulė, t. y. visai šalia asteroidų juostos. Atrodo, kad 203 Pompėja, kurio skersmuo apie 112 km, yra struktūriškai nepažeistas, o 269 Justitia, kurio skersmuo yra tik apie 61 km, greičiausiai yra ankstesnio susidūrimo fragmentas. Abiejų orbitos stabilios, vadinasi, jie turėjo seniai įsikurti šioje erdvėje.

 

Abu taip pat yra neįprastos spalvos. Vidinės Saulės sistemos objektai paprastai atspindi daugiau mėlynos šviesos, nes juose nėra organinių medžiagų – tokių kaip anglis ir metanas, o išorinės Saulės sistemos objektai yra raudonesni, nes juose yra daug organinių medžiagų.

„Norint turėti šių organinių medžiagų, iš pradžių paviršiuje turi būti daug ledo“, – sakė vienas iš straipsnio bendraautorių Michaëlis Marssetas iš Masačusetso technologijos instituto.

Pasirodo, šios dvi uolienos yra itin raudonos – raudonesnės nei bet kas kitas, matytas asteroidų juostoje. Nors aptikta nedidelių užuominų apie kitus raudonus asteroidus, šie du atrodo ypatingi.

 

Jei šis atradimas būtų teisingas, jis patvirtintų planetų migraciją ankstyvojoje Saulės sistemoje, ypač paremtų Nicos modeliu vadinamą idėją, pagal kurią Saturnas, Uranas ir Neptūnas per kelis šimtus milijonų metų judėjo į išorę, o Jupiteris – šiek tiek į vidų.

Norint iš tiesų patvirtinti 203 Pompėjos ir 269 Justitijos kilmę, juos greičiausiai turėtų aplankyti kosminis laivas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()