Visus sužavėjęs Mėlynasis Mėnulis – kuo ypatinga šio mėnesio pilnatis? (Video)  ()

Rugpjūčio 22 d. dangų nušvietusi įspūdingo dydžio pilnatis nustebino daugumą. Tiek Lietuvoje, tiek užsienyje socialiniai tinklai mirgėjo nuo didingų Mėnulio vaizdų. Tačiau mažai kas žino, jog šio mėnesio pilnatis ypatinga, nes tai – Mėlynasis Mėnulis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kelios pilnatys

Paprastai „Mėlynuoju Mėnuliu“ vadinama antroji mėnulio pilnatis per tą patį mėnesį. Tačiau yra mažiau žinomas 1528 m. apibrėžimas, kuris taikomas trečiajai mėnulio pilnačiai per sezoną su keturiomis pilnatimis, teigia NASA. Būtent tokį Mėnulį išvydome rugpjūčio pabaigoje.

Apskritai, kiekviename sezone būna trys pilnatys. Šiaurės pusrutulio kalendoriuje vasara mes laikome birželio, liepos ir rugpjūčio mėnesius, tačiau astronominiame kalendoriuje vasara prasideda vasaros saulėgrįža (birželio 21 d.) ir baigiasi rudens lygiadienį (rugsėjo 23 d.). Taigi, pagal astronominį kalendorių vasaroje šiais metais turime keturias pilnatis: birželio 24 d., liepos 24 d., rugpjūčio 22 d. ir rugsėjo 21 d.

Nėra dažnas reiškinys

O čia tai kainos! Kinai rodo ką reiškia tikras išpardavimas: TOP 14 AliExpress bestselerių, kurie dabar dar pigiau nei kainavo šį pavasarį be PVM
2462

AliExpress kiekvieną sezoną rengia grandiozinius išpardavimus, kurių metu galima gauti tikrai gerų prekių už fantastiškai mažas kainas. Šiuo metu kaip tik prasideda paskutinė, baigiamoji vasaros išpardavimo akcija, o kai kurios kainos tokios, kad pramušė dugną.

Išsamiau

Pasak EarthSky, sezoniniai Mėlynieji Mėnuliai yra nedažni, pasitaiko maždaug kartą per dvejus, kartais trejus metus. Paskutinis Mėlynasis Mėnulis patekėjo 2019 m. gegužės 18 d., o kitas spindės tik 2024 m. rugpjūčio 19 d.

Visgi, nereikia apsigauti – rugpjūčio mėnesio pilnatis iš tikrųjų nėra mėlyna, net jei taip gali ir pasirodyti. Mėlyno Mėnulio optinė apgaulė pasirodo tokiu atveju, kai aukštai atmosferoje esančios dalelės, pavyzdžiui, išsiveržęs galingas ugnikalnis, išsklaido šviesą. Iš tiesų, dėl siautėjančių gaisrų daugelyje pasaulio vietų Mėlynasis Mėnulis gali atrodyti geltonas ar ryškiai oranžinis – taip jį „nudažys“ pakilusios dumų dalelės.

 

Rugpjūčio mėnesio pilnatis dar vadinama Erškėtrožių Mėnuliu, o Šiaurės Amerikoje gyvenančios algonkinų gentys šią pilnatį vadino Sturgeono Mėnuliu, nes šiuo metų laiku didžiuosiuose ežeruose ir kituose vandens telkiniuose buvo gausu erškėtų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Agnė Tarailaitė
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()