Heteroseksualūs žmonės ne visada yra tokie heteroseksualai, kaip patys galvoja: štai ką atskleidė naujas tyrimas  (8)

Remiantis nauju tyrimu, heteroseksualių asmenų suvokimas apie savo seksualinę orientaciją linkęs keistis, susiduriant su skirtingomis seksualumo prigimties teorijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po to, kai buvo pateikti moksliniai įrodymai, rodantys, kad seksualinė orientacija egzistuoja nepertraukiamai (nuolat, tęstinume – angl. continuous nature of sexuality) ir laikui bėgant gali keistis, tyrimo dalyviai pranešė, kad yra ne tokie heteroseksualūs, ne tokie tikri dėl savo heteroseksualumo ir labiau linkę ateityje užsiimti homoseksualių žmonių patirtimi.

Tyrime dalyvavo 180 universiteto studentų, kurie visi buvo pripažinti heteroseksualiais. Skelbdami savo išvadas žurnale „Scientific Reports“, tyrėjai paaiškina, kad kai kuriems dalyviams pateikė straipsnį, atskleidžiantį, kaip dauguma žmonių patiria tam tikrą trauką tiek vyrams, tiek moterims.

Straipsnyje buvo pateikti įrodymai, patvirtinantys šią teoriją iš kelių tyrimų, įskaitant tyrimą, kurio metu buvo matuojama lytinių organų kraujotaka ir vyzdžių išsiplėtimas žmonių, žiūrinčių erotinius vyrų ir moterų vaizdo įrašus.

Norėdami sukurti kontrolinę grupę, mokslininkai kai kuriems dalyviams pateikė kitokį straipsnį, kuriame buvo informacijos apie klimato kaitą. Asmenys, perskaitę apie nepertraukiamo seksualumo pobūdį, eksperimento pabaigoje pranešė, kad yra mažiau išimtinai heteroseksualūs ir mažiau tikri dėl savo seksualinės orientacijos. Tačiau įdomu tai, kad ši tendencija buvo mažiau pastebima tarp politiškai konservatyvių dalyvių.

Remdamiesi šiomis išvadomis, mokslininkai atliko antrąjį eksperimentą, kuriame dalyvavo didesnė 460 heteroseksualių žmonių grupė iš įvairių sričių. Šį kartą dalyviams buvo parodytas straipsnis apie nepertraukiamą seksualumą, kontrolinis straipsnis arba atskiras straipsnis apie tai, kaip seksualinė orientacija gali keistis per visą žmogaus gyvenimą (seksualinis sklandumas, angl. sexual fluidity*).

Perskaitę atitinkamą informacinę medžiagą, tik 7,8 proc. kontrolinį tekstą skaitę asmenys teigė, kad jie nėra išimtinai heteroseksualūs, palyginti su 36 proc. dalyvių, kurie skaitė apie nepertraukiamą seksualumą ir 20,7 proc. dalyvių, skaičiusių apie visą gyvenimą besikeičiantį seksualumą.

 

Be to, 41,6 proc. tų, kurie skaitė apie nepertraukiamo seksualumo pobūdį, pranešė, kad yra neapsisprendę dėl savo heteroseksualumo, taip pat tą patį pranešė 34,8 proc. dalyvių, skaičiusių apie visą gyvenimą besikeičiantį seksualumo pobūdį, ir 19,6 proc. gavę kontrolinį tekstą apie klimato kaitą.

Skirtingai nuo pirmojo eksperimento, nustatyta, kad politiniai įtikinėjimai neturi jokios įtakos šiems rezultatams, o tendencijos vienodai ryškios tarp liberalų ir konservatorių. Tačiau tyrėjai taip pat nustatė, kad nors žmonės, kurie skaitė apie nepertraukiamą seksualumo pobūdį, tapo atviresni idėjai ateityje užsiimti homoseksualiais potyriais, tas pats nebuvo pasakytina apie tuos, kurie skaitė apie seksualininę orientaciją, galinčią keistis per visą žmogaus gyvenimą.

„Ar mes savo intervencijomis pakeitėme žmonių seksualinę orientaciją? Tikrai ne“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius dr. Jamesas Morandini.

 

„Manau, kad mūsų tyrimas galėjo pakeisti tai, kaip žmonės apibūdina savo seksualinius jausmus. Tai reiškia, kad du žmonės, turintys identišką seksualinę orientaciją, savo seksualinę orientaciją galėtų apibūdinti visiškai skirtingai, priklausomai nuo to, ar jie buvo veikiami sklandaus* ar nepertraukiamo seksualumo suvokimo būdų“.


* Seksualinis sklandumas yra vienas ar keli seksualumo ar seksualinės tapatybės pokyčiai (kartais vadinami seksualinės orientacijos tapatybe). Daugumai žmonių seksualinė orientacija yra stabili ir nekintanti, tačiau kai kurie tyrimai rodo, kad kai kuriems žmonėms gali pasikeisti seksualinė orientacija, ir tai labiau tikėtina moterims nei vyrams. Nėra mokslinių įrodymų, kad seksualinę orientaciją galima pakeisti taikant psichoterapiją. Seksualinė tapatybė gali keistis per visą žmogaus gyvenimą ir gali nesutapti su biologine lytimi, seksualiniu elgesiu ar tikra seksualine orientacija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(21)
(1)

Komentarai (8)