Indijoje patvirtinta pirmoji pasaulyje DNR vakcina. Kas tai yra ir kodėl toks metodas taip sparčiai populiarėja?  ()

Indija patvirtino naują COVID-19 vakciną, kurioje naudojamos žiedinės DNR grandinės, kad imuninė sistema būtų apsaugota nuo SARS-CoV-2 viruso. Mokslininkai palankiai įvertino žinią apie pirmąją pasaulyje patvirtintą DNR vakciną žmonėms ir teigia, kad netrukus jai ant kulnų gali lipti daugelis kitų DNR vakcinų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sparčiai populiarėjantis metodas

Pasaulyje klinikiniai tyrimai atliekami su beveik tuzinu DNR vakcinų nuo COVID-19, dar bent tiek pat vakcinų yra ankstesnėse kūrimo stadijose. DNR vakcinos taip pat kuriamos nuo daugelio kitų ligų.

Klinikinių tyrimų metu nustatyta, kad ZyCoV-D 67 proc. apsaugo nuo simptominės COVID-19 infekcijos, ir tikriausiai jau šį mėnesį bus pradėtas taikyti Indijoje. Nors veiksmingumas nėra itin didelis, palyginti su daugeliu kitų COVID-19 vakcinų, tačiau tai, kad tai yra DNR vakcina, yra reikšminga, teigia tyrėjai.

Dėl skubos kovoti su COVID-19 paspartėjo vakcinų, kuriose naudojamos genetinės technologijos, pavyzdžiui, pranešėjų RNR ir DNR vakcinos, kūrimas.

Klinikinių tyrimų metu RNR vakcinos greičiau parodė stiprią imuninę reakciją; dabar jos jau pateiktos šimtams milijonų žmonių visame pasaulyje. Tačiau DNR vakcinos turi nemažai privalumų, nes jas lengva gaminti, o gatavi produktai yra stabilesni nei mRNA vakcinos, kurias paprastai reikia laikyti labai žemoje temperatūroje.

Tiek DNR, tiek mRNR vakcinos kuriamos nuo 1990-ųjų. DNR vakcinų iššūkis yra tas, kad jos turi patekti iki pat ląstelės branduolio, priešingai nei mRNA vakcinos, kurios turi patekti tik į citoplazmą. Todėl ilgą laiką DNR vakcinoms klinikiniuose tyrimuose sunkiai sekėsi sukelti stiprią imuninę reakciją ir iki šiol jos buvo patvirtintos naudoti tik gyvūnams.

Sulaukė kritikos

ZyCoV-D sukūrė Indijos farmacijos įmonė „Zydus Cadila“, įsikūrusi Ahmedabade. Rugpjūčio 20 d. Indijos vaistų priežiūros institucija leido naudoti vakciną 12 metų ir vyresniems žmonėms. 67 proc. veiksmingumo rodiklis nustatytas atlikus tyrimus, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 28 000 dalyvių, kurių metu vakcinuotųjų grupėje buvo užregistruotas 21 simptominis COVID-19 atvejis, o tarp žmonių, gavusių placebą, – 60 atvejų.

 

Tačiau nepaisant to, kad ZyCoV-D yra veiksmingesnė už ankstesnes DNR vakcinas, pirminiam veiksmingumui pasiekti reikia mažiausiai trijų dozių. Tikėtina, kad tai dar labiau apsunkins logistikos problemas, susijusias su vakcinos naudojimu dabartinės pandemijos metu.

ZyCoV-D sudėtyje yra žiedinės DNR grandinės, vadinamos plazmidėmis, kuriose koduojamas SARS-CoV-2 baltymas smaigalys, kartu su promotoriaus seka, skirta genui įjungti. Į ląstelių branduolius patekusios plazmidės virsta mRNA, kuri keliauja į pagrindinę ląstelės dalį, citoplazmą, ir yra verčiama į dygliuotą baltymą. Tada organizmo imuninė sistema reaguoja į baltymą ir gamina pritaikytas imunines ląsteles, kurios gali išvalyti būsimas infekcijas. Plazmidės paprastai suyra per kelias savaites ar mėnesius, tačiau imunitetas išlieka.

 

Tiesa, kai kurie mokslininkai kritikavo skaidrumo trūkumą patvirtinimo procese, nes dar nebuvo paskelbti vėlyvosios stadijos tyrimų rezultatai. Kompanija „Zydus Cadila“ teigia, kad tyrimas vis dar vyksta ir netrukus pateiks visą analizę.

Remiantis bendrovė prognozėmis, pirmosios dozės Indijoje bus pradėtos skirti rugsėjo mėnesį, o iki kitų metų pradžios planuojama pagaminti iki 50 mln. dozių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()