Italijoje skiepai nuo COVID-19 netrukus gali tapti privalomi: ar tokia ateitis laukia ir Lietuvos?  (42)

Italijos premjero Mario Draghi pranešimas sukėlė šurmulį šalyje, kurioje vis labiau didėja skiepų priešininkų protestai ir smurtas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi paskelbė, kad jo vyriausybė vakcinas nuo COVID-19 gali padaryti privalomas. Šis pranešimas sukėlė nesutarimus šalyje, kurioje pastaruoju metu padaugėjo prieš skiepus nusiteikusių žmonių protestų ir smurto išraiškų.

Praėjusią savaitę per spaudos konferenciją Mario Draghi sakė, kad netrukus visi tinkamo amžiaus italai gali būti įpareigoti pasiskiepyti, kai tik Europos vaistų agentūra (EVA) duos patvirtinimą keturioms vakcinoms.

Ši žinia paskatino antivakserius dar labiau protestuoti. Pastarosiomis dienomis vyriausybės nariai, virusologai, sveikatos apsaugos pareigūnai ir žurnalistai sulaukė grasinimų būti nužudyti.

Turino prokurorai pradėjo tyrimą dėl „Telegram“ antivakserių pokalbių grupės, kur jos nariai paskelbė grasinimus mirtimi užsienio reikalų ministrui Luigi Di Maio.

Tarp grasinimų buvo tokios žinutės, kaip „Dar viena žiurkė, kuriai turi būti įvykdyta mirties bausmė“, „Mums reikia švino“ ir „Tu turi mirti“.

Sekmadienio vakarą Genujos San Martino ligoninės vyriausiasis virusologas ir infekcinių ligų ekspertas Matteo Bassetti kreipėsi į teisėsaugą dėl vyro, kuris pradėjo jį sekti ir šaukti: „Tu nužudysi mus visus šiais skiepais ir mes priversime tave už tai sumokėti“.

Kitą dieną, prie Švietimo ministerijos susirinkus skiepų priešininkams, Italijos nacionalinio laikraščio „La Repubblica“ žurnalistą užpuolė vienas iš protestuotojų, smogdamas jam į veidą.

 

Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi išreiškė „visišką solidarumą visiems, kurie patyrė prieš skiepus nusiteikusių asmenų neapykantos ir smurto proveržius“.

Protestai prasidėjo vyriausybei pratęsus COVID-19 žaliąjį pasą – skaitmeninį ar popierinį sertifikatą, rodantį, ar asmuo yra gavęs bent vieną COVID-19 vakcinos dozę, arba neigiamą COVID-19 testą, atliktą ne vėliau kaip prieš 48 valandas prieš keliaujant traukiniu, lėktuvu, keltu ir autobusu. Italijoje žaliasis pasas taip pat reikalingas tolimoms kelionėms ir yra privalomas mokyklų darbuotojams.

Turine kai kurie mokytojai paskelbė pateikę ieškinį mokyklos direktoriui, kai jiems buvo užkirstas kelias eiti į darbą neturint žaliojo paso.

 

Draghi, sakęs, kad iki rugsėjo pabaigos 80 % italų bus paskiepyti nuo COVID-19, paskelbė, kad jo vyriausybė stengiasi toliau išplėsti žaliojo paso naudojimą ir kitoms laisvalaikio pramogoms. Jo manymu, Italija gali tapti pirmąja šalimi Europoje, kurioje skiepai būtų privalomi visiems, kai tik ES sveikatos institucijos duos visišką pritarimą.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Europos vaistų agentūra galutinį sprendimą gali priimti šios savaitės pabaigoje.

Šiuo metu Italijoje vakcina yra privaloma tik medicinos darbuotojams. Šalis pirmoji įvedė privalomus skiepus gydytojams, po to šiuo pavyzdžiu pasekė ir Prancūzija.

Šiuo metu privalomas skiepijimas visiems įvestas tik Indonezijoje, Mikronezijoje ir Turkmėnistane.

 

Likusiame pasaulyje skiepai nuo COVID-19 yra privalomi tik tam tikrų sričių darbuotojams.

Graikijoje visi sveikatos priežiūros darbuotojai turės būti paskiepyti iki rugsėjo pabaigos. Jungtinėje Karalystėje nuo spalio skiepai bus privalomi slaugos namų darbuotojams.

Rugpjūčio pradžioje Prancūzija priėmė įstatymą, pagal kurį skiepai tapo privalomi sveikatos priežiūros darbuotojams, o Rusijoje paskelbtas priverstinis skiepijimas nuolatinį tiesioginį kontaktą su žmonėmis turinčiuose administracijos ir verslo sektoriuose – nesutinkantiems to padaryti gresia baudos arba laikina izoliacija.

JAV prezidentas Joe Bidenas paragino vietos valdžios institucijas sumokėti žmonėms už pasiskiepijimą ir nustatyti naujas taisykles, reikalaujančias, kad visi federaliniai darbuotojai pasiskiepytų nuo COVID-19 arba reguliariai testuotųsi bei laikytųsi papildomų reikalavimų.

Ar privalomo skiepijimo nuo COVID-19 sulauksime ir Lietuvoje? Klausimas kol kas lieka atviras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(13)
(2)

Komentarai (42)