Uzbekistane rasto milžiniško dinozauro dantys stebina mokslininkus: milžiniškas plėšrūnas konkuravo su tiranozaurais ir rijo kitus dinozaurus  ()

Uzbekistane rastas maždaug prieš 90 milijonų metų siautėjęs milžiniškas aukščiausio lygio plėšrūnas – mėsėdis dinozauras, turintis ryklio dantis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ilgesnis už dramblį

8 metrų ilgio žvėris svėrė 1000 kilogramų, taigi buvo ilgesnis už Afrikos dramblį ir sunkesnis už bizoną.

Mokslininkai jį pavadino Ulughbegsaurus uzbekistanensis pagal XV a. astronomo, matematiko ir sultono iš dabartinio Uzbekistano Ulugh Bego pavardę. Mokslininkus nustebino tai, kad šis dinozauras buvo daug didesnis – dvigubai ilgesnis ir daugiau nei penkis kartus sunkesnis – nei anksčiau žinomas jo ekosistemos aukščiausias plėšrūnas – tiranozauras.

Dalies U.uzbekistanensis žandikaulio pakanka, kad būtų galima daryti prielaidą, jog gyvūnas buvo karcharodontozauras, arba „ryklio dantis“ turintis dinozauras – vieno danties ilgis siekdao apie 12 cm. Šie mėsėdžiai buvo tiranozaurų, kurių žymiausia rūšis yra Tyrannosaurus Rex, pusbroliai ir konkurentai.

 

Šios dvi dinozaurų grupės buvo gana panašios, tačiau karcharodontozaurai paprastai buvo lieknesni ir lengvesnio sudėjimo nei stambūs tiranozaurai, sakė tyrimo bendraautorė Darla Zelenitsky, Kalgario universiteto paleobiologijos docentė.

Nepaisant to, karcharodontozaurai paprastai buvo didesni už tiranozaurus, jų svoris viršijo 6000 kg. Tada, maždaug prieš 90-80 mln. metų, karcharodontozaurai išnyko, o tiranozaurai išaugo ir užėmė aukščiausio lygio plėšrūnų pozicijas Azijoje ir Šiaurės Amerikoje.

 

Naujasis radinys yra pirmasis karcharodontozauro dinozauras, aptiktas Centrinėje Azijoje, pažymėjo mokslininkai. Paleontologai jau žinojo, kad tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje gyveno tiranozauras Timurlengia, tačiau 4 m ilgio ir apie 170 kg svorio Timurlengia buvo kelis kartus mažesnis už U.uzbekistanensis, o tai leidžia manyti, kad U.uzbekistanensis buvo tos ekosistemos viršūninis plėšrūnas, ryjantis raguotuosius dinozaurus, ilgakaklius sauropodus ir į stručius panašius dinozaurus kaimynystėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(2)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: