Nepriklausomybės bastionai – kurių Azijos valstybių Europa niekada nebuvo kolonizavusi? Tarp jų ir „imperijų kapinėmis“ praminta šalis ir Azijos galiūnė, kūrusi savo imperiją (Foto, Video)  ()

XVI – XX amžiuje įvairios Europos tautos siekė užkariauti pasaulį ir užvaldyti visą jo turtą. Europiečiai užėmė žemes Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje, Afrikoje ir Azijoje. Tačiau kai kurios šalys sugebėjo apsisaugoti nuo aneksijos dėl atšiaurių reljefų, aršių kovų, sumanios diplomatijos ar patrauklių išteklių trūkumo. Kurios Azijos šalys išvengė europiečių kolonizacijos?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-20 Nepriklausomybės bastionai – kurių Azijos valstybių Europa niekada nebuvo kolonizavusi? Tarp jų ir „imperijų kapinėmis“ praminta šalis ir Azijos galiūnė, kūrusi savo imperiją (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis klausimas atrodo paprastas, tačiau atsakymas yra gana sudėtingas. Daugelis Azijos regionų išvengė tiesioginės aneksijos kaip Europos galių kolonijos, tačiau vis tiek patyrė įvairaus laipsnio Vakarų valstybių dominavimą.

Azijos tautos, kurios nebuvo kolonizuotos

Toliau pateikiamos Azijos tautos, kurios nebuvo kolonizuotos, apytiksliai suskirstytos nuo labiausiai autonominių iki mažiausiai autonominių:

Japonija

Susidūrusi su Vakarų grėsme, Japonija sureagavo visiškai revoliucionuodama savo socialines ir politines struktūras 1868 m. Meidžio restauracijos metu.

Iki 1895 m. ji sugebėjo nugalėti buvusią Rytų Azijos galią Kiniją Pirmajame Kinijos ir Japonijos kare.

Japonija pribloškė Rusiją ir kitas Europos valstybes 1905 m., kai ji laimėjo Rusijos ir Japonijos karą.

Toliau ji prijungė Korėją ir Mandžiūriją, o po to per Antrąjį pasaulinį karą užėmę didžiąją dalį Azijos. Užuot kolonizavusi, Japonija tapo sava imperine galia.

Siamas (Tailandas)

 

XIX amžiaus pabaigoje Siamo karalystė atsidūrė nepatogioje padėtyje tarp Prancūzijos imperijos valdų – Prancūzijos Indokinijos (dabar Vietnamas, Kambodža ir Laosas) rytuose ir Didžiosios Britanijos Birmos (dabar Mianmaras) vakaruose.

Siamo karaliui Chulalongkornui Didžiajam, dar vadinamam Rama V (1868–1910 m.), sumaniai diplomatiškai pavyko atremti ir prancūzus, ir britus.

Jis perėmė daugelį Europos papročių ir labai domėjosi Europos technologijomis. Jis taip pat išsaugojo didžiąją dalį Siamo teritorijos ir nepriklausomybę.

Osmanų imperija (Turkija)

Osmanų imperija buvo per didelė, galinga ir sudėtinga, kad bet kuri Europos valstybė galėtų ją tiesiog aneksuoti.

Tačiau XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje Europos valstybės atėmė osmanų valdytas teritorijas Šiaurės Afrikoje ir Pietryčių Europoje, tiesiogiai jas užgrobdamos arba skatindamos vietos nepriklausomybės judėjimus.

Nuo Krymo karo (1853–56) osmanų vyriausybė savo veiklai finansuoti turėjo skolintis pinigų iš Europos bankų. Kai jie negalėjo grąžinti skolų Londono ir Paryžiaus bankams, bankai perėmė Osmanų pajamų sistemos kontrolę.

Užsienio interesantai taip pat daug investavo į geležinkelių, uostų ir infrastruktūros projektus, suteikdami jiems dar daugiau galios drebančioje imperijoje. Osmanų imperija išliko savivalda, kol žlugo po Pirmojo pasaulinio karo, tačiau užsienio bankai ir investuotojai ten turėjo nepaprastai daug galios.

 

Kinija

Kaip ir Osmanų imperija, Kinijos imperija buvo per didelė, kad bet kuri viena Europos jėga galėtų tiesiog ją užkariauti.

Vietoj to, Didžioji Britanija ir Prancūzija įsitvirtino per prekybą, kurią vėliau išplėtė per Pirmąjį ir Antrąjį opijaus karus.

Po tų karų, kai Vakarų Europa įgijo didelių nuolaidų prekybos sutartyse su Kinija, kitos galios, tokios kaip Rusija, Italija, JAV ir net Japonija, reikalavo panašaus palankumo statuso.

Pasaulio galios pasidalijo Kinijos jūros pakrantę į „įtakos sferas“ ir atėmė iš nelaimingosios Čingų dinastijos didžiąją dalį suvereniteto, bet faktiškai neaneksavo šalies. Tačiau Japonija 1931 metais aneksavo Šiaurės rytų Kiniją – Mandžiūriją, kur įkūrė marionetinę Mandžuko valstybę.

Afganistanas

Tiek Didžioji Britanija, tiek Rusija tikėjosi užimti Afganistaną kaip savo „didžiojo žaidimo“ – konkurencijos dėl žemės ir įtakos Centrinėje Azijoje – dalį.

 

Tačiau afganai turėjo kitų idėjų; jie „nemėgsta užsieniečių su ginklais savo šalyje“, kaip kartą pastebėjo lenkų tautybės JAV diplomatas ir garsus politinis veikėjas Zbignevas Bžezinskis (1928–2017). Sunkiai užkariaujamas kraštas įgijo „imperijų kapinių“ pravardę.

Per pirmąjį Anglijos ir Afganistano karą (1839–1842 m.) jie nužudė arba paėmė į nelaisvę visą britų armiją, tik vienas armijos medikas grįžo į Indiją papasakoti kas nutiko.

Antrajame Anglijos ir Afganistano kare (1878–1880 m.) Britanijai sekėsi kiek geriau. Ji sugebėjo sudaryti sandorį su naujai paskirtu valdovu Amir Abdur Rahman (1880–1901 m.), kuris suteikė Britanijai galimybę kontroliuoti Afganistano užsienio santykius, o emyras rūpinosi vidaus reikalais. Tai apsaugojo Britanijos Indiją nuo Rusijos ekspansijos ir paliko Afganistaną daugiau ar mažiau nepriklausomą.

 

Persija (Iranas)

Kaip ir Afganistaną, britai ir rusai laikė Persiją svarbia „Didžiojo žaidimo“ dalimi. XIX amžiuje Rusija užkariavo šiaurinę Persijos teritoriją Kaukaze ir dabartiniame Turkmėnistane. Didžioji Britanija išplėtė savo įtaką į rytinį Persijos Beludžistano regioną, kuris ribojosi su Britanijos Indijos dalimi (dabar Pakistanas).

1907 m. Anglijos ir Rusijos konvencija nustatė Didžiosios Britanijos įtakos sritį Beludžistane, o Rusija gavo įtakos sritį, apimančią didžiąją dalį šiaurinės Persijos pusės.

Kaip ir osmanai, Persijos valdovai skolinosi pinigų iš Europos bankų tokiems projektams kaip geležinkeliai ir kiti infrastruktūros projektai, bet negalėjo grąžinti pinigų.

Didžioji Britanija ir Rusija, nepasitarusios su Persijos vyriausybe, susitarė, kad pasidalins pajamas iš persų muitinės, žuvininkystės ir kitų pramonės šakų, kad amortizuotų skolas. Persija niekada netapo oficialia kolonija, tačiau laikinai prarado savo pajamų srauto ir didelės teritorijos kontrolę.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()