Žadą atimantys vaizdai, kurių Lietuvoje nepamatysite: ką ir kodėl geologai tiria prie aktyvaus Islandijos ugnikalnio? (Video)  ()

Šių metų kovo mėnesį išsiveržes Fagradalsfjalio ugnikalnis jau išmetė apie 142 mln. kubinių metrų lavos. Jis tapo ilgiausiai veikiančiu Islandijos ugnikalniu XXI amžiuje. Į Islandiją nuvykusi laidos „Mokslo sriuba“ kūrybinė komanda kviečia iš arčiau susipažinti su šiuo ugnikalniu ir Žemės gelmių paslaptimis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-24 Žadą atimantys vaizdai, kurių Lietuvoje nepamatysite: ką ir kodėl geologai tiria prie aktyvaus Islandijos ugnikalnio? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekiant užtikrinti lankytojų saugumą virš ugnikalnio nuolat skraido sraigtasparniai, o geologai ima ir tiria lavos mėginius. „Kokia lavos sudėtis: kiek ten yra fluidinių medžiagų - tai labai svarbu, nes kuo daugiau tų lakių medžiagų, tuo situacija pavojingesnė, tai galėtų reikšti labai didelės teritorijos užnuodijimą“, - pasakoja VU geologas prof. Andrejus Spiridonovas. 

Šio aktyvaus ugnikalnio išmetamas CO2 dujų kiekis prilygsta maždaug trečdaliui visos Lietuvos išmetamam CO2 kiekiui Ir tai toli gražu ne pats didžiausias ugnikalnis. Fagradalsfjalio ugnikalnio išsiveržimas, pasak A. Spiridonovo, yra gana švelnus.

„Štai tas visas ošimas, girdimas fone, yra pasprunkančios dujos, išeinančios iš magmos. Kai lava kyla į viršų, tai gaunasi tarsi reaktyvinis variklis: labai didele galia suspaustos dujos plėšydamos ir į viršų mėtydamos lavą, veržiasi į atmosferą“, - iš įvykio vietos pasakoja A. Spiridonovas.

 

Daugiau degančių vaizdų, nuotykių ir patarimų keliaujantiems - laidos „Mokslo sriuba“ įraše:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()