Keistas fenomenas: Aliaskoje vienu metu išsiveržė trys ugnikalniai – visiems jiems galioja „oranžinis“ pavojaus kodas (Video)  ()

Trys ugnikalniai Aliaskos Aleutų salose išsiveržė vienu metu, tačiau, kaip teigiama naujienų pranešimuose, šiuo metu jie nekelia pavojaus vietos bendruomenėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Unikalus reiškinys

Toks trigubas išsiveržimas nėra dažnas, tačiau jis nėra negirdėtas. „Aliaskoje yra daug ugnikalnių, ir paprastai kasmet vidutiniškai matome gal vieną išsiveržimą“, – „NBC News“ sakė Aliaskos ugnikalnių observatorijos mokslinis geologas Matthewas Loewenas. „Trys vienu metu išsiveržiantys ugnikalniai yra retesnis reiškinys, bet taip nutinka.“

„Jau mažiausiai septyneri metai, kai Aliaskoje vienu metu nebuvo išsiveržę trys ugnikalniai“, – situaciją komentavo M.Loewenas.

Pasak Aliaskos ugnikalnių observatorijos, visiems trims ugnikalniams – Pavlofui, Didžiajam Sitkinui ir Semisopochnojui – galioja „oranžinis“ pavojaus kodas, kuris reiškia, kad ugnikalnis gali išsiveržti arba vyksta išsiveržimai su nedideliu pelenų išsiskyrimu.

Pavlofo ugnikalnis, esantis maždaug už 966 km nuo Ankoridžo, rodo nedidelius neramumus ir pelenų išsiskyrimą, o Didžiojo Sitkino ugnikalnio, esančio arčiau salų centro, viršūnės krateryje nuolat teka lava, praneša Aliaskos ugnikalnių observatorija ir „NBC News“.

 

Trečiasis ugnikalnis, Semisopochnojus, yra negyvenamoje saloje labiausiai į rytus nutolusiame JAV taške. Pasak Aliaskos ugnikalnių observatorijos, šiame ugnikalnyje įvyko keli sprogimai, retkarčiais pasitaiko stiprių seisminių smūgių ar drebėjimų ir nedidelių pelenų emisijų.

Šie ugnikalniai priklauso vadinamajam Aleutų lankui – ugnikalnių grandinei, esančiai ant dviejų tektoninių plokščių ribos, rašo „Science Alert“. Šios plokštės – tai dideli Žemės plutos gabalai, kurie juda ir atsitrenkia vienas į kitą, taip skatindami didžiąją dalį planetos ugnikalnių išsiveržimų ir žemės drebėjimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()