Neįtikėtina, bet „spermbotai“ veikia kaip taksi: pažiūrėkite kaip nanorobotas tinginį spermatozoidą nuneša iki kiaušialąstės (Video)  ()

Spermatozoido užduotis gali atrodyti paprasta, juk tereikia nuplaukti prie kiaušialąstės ir įterpti genetinės medžiagos. Tačiau kai kuriais atvejais sveiko spermatozoido nesugebėjimas plaukti gali sukelti nevaisingumą, kuris paveikia maždaug 7 procentus visų vyrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši būklė vadinama astenozoospermija ir šiuo metu nėra tam jokio gydymo. Tačiau vienas tyrimas, atliktas 2016 m. ir paskelbtas žurnale „Nano Letters“, parodė pavyzdį to, kas gali būti įmanoma ateityje: Vokietijos IFW Dresdeno integruotų nanomokslų instituto tyrėjų komanda sukūrė mažus variklius, kurie gali priversti spermatozoidą plaukti greičiau link kiaušialąstės. Tai iš esmės veikia kaip taksi.

Šie vadinamieji „spermbotai“ yra mažyčiai varikliukai, kurie iš esmės yra spiraliniai metalo gabalėliai, apvyniojantys spermatozoido uodegą. Variklis, veikiantis kaip „maitinimo šaltinis“, per magnetinį lauką nukreipia spermatozoidą, padėdamas jam lengvai patekti į kiaušialąstę. Kai spermatozoidas susiliečia su kiaušialąste, varikliukas nuslysta, o magnetinis laukas nekenkia nė vienai procese dalyvaujančiai ląstelei, todėl, pasak tyrėjų, tokį nanorobotą idealiai tinka naudoti gyvuose audiniuose.

Laboratorinių eksperimentų metu varikliukai sugebėjo sėkmingai perkelti sveiką spermatozoidą iš vienos vietos į kitą, beveik jo nepažeisdami. Eksperimentą galima pamatyti žemiau esančiame vaizdo įraše:

 

Ši procedūra taip pat būtų pigesnė nei kitos pagalbinio apvaisinimo formos, kurios gali kainuoti tūkstančius dolerių. Tačiau žmonių eksperimentų su šia nanotechnologija iki šiol nebuvo, nes ji dar nėra perspektyvi. Be to, mokslininkai nėra tikri, kaip moters imuninė sistema reaguotų į jos kūną suleistus nanorobotus, o maži varikliukai kartkartėmis užstringa ant spermatozoido uodegos ir atsisako paleisti savo krovinį.

Tačiau tyrimas išlieka geras pavyzdys, kokios būsimos nevaisingumo technologijos gali būti taikomos, kai turėsime reikiamų priemonių ir žinių tokiai pažangai pasiekti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()