Po liūties atsiradusiame telkinyje pasirodė trikojės „dinozaurinės krevetės“: jų protėviai senesni ir už dinozaurus (Video)  (1)

Pasak Wupatki nacionalinio parko pareigūnų, po smarkios vasaros liūties šiaurinėje Arizonos dalyje šimtai keistų, priešistorinės išvaizdos gyvių išsirito iš mažyčių kiaušinių ir pradėjo plaukioti aplink laikiną ežerą dykumos kraštovaizdyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senesni už dinozaurus

Šie triopsais vadinami pulkelio dydžio padarai „atrodo kaip maži mini pasaginiai krabai su trimis akimis“, - „Live Science“ sakė Lauren Carter, Wupatki nacionalinio parko vyriausioji interpretatorė. Pasak Centrinio Mičigano universiteto, jų kiaušinėliai dykumoje gali gulėti neaktyvūs dešimtmečius, kol iškrenta pakankamai kritulių, kad susidarytų ežerai, kurie leidžia išsiritusiems jaunikliams subręsti ir dėti kiaušinius kitai kartai.

Triopsai pasirodo taip retai, kad, kai turistai pranešė juos matę laikiname, lietaus pripildytame ežere, esančiame paminklo apeiginėje kamuolio aikštelėje - apskritoje 32 metrų skersmens mūrinėje struktūroje - paminklo darbuotojai nebuvo tikri, ką manyti apie šiuos gyvūnus.

Po liepos pabaigoje praūžusio musono „žinojome, kad aikštelėje yra vandens, bet nesitikėjome, kad joje kas nors gyvens“, - sakė L.Carter.

Triops - graikiškai tai reiškia „trys akys“ - kartais vadinami „dinozaurų krevetėmis“ dėl jų ilgos evoliucijos istorijos. Šių vėžiagyvių protėviai išsivystė devono laikotarpiu (prieš 419-359 mln. metų), ir nuo to laiko jų išvaizda mažai pasikeitė. Pažymėtina, kad dinozaurai atsirado tik daug vėliau, triaso laikotarpiu, kuris prasidėjo maždaug prieš 252 mln. metų.

 

Pasak Centrinio Mičigano universiteto, išsiritęs Triopsas gali užaugti iki 4 cm ilgio, o jo skydo formos kiautas primena miniatiūrinį šalmą. Gyvūnai turi dvi dideles, juodais apvadais apvestas sudėtines akis ir mažą akelę, arba paprastą akį, tarp jų. Pasak Mėgėjų entomologų draugijos (angl. Amateur Entomologists' Society), akys yra įprastos nariuotakojams, jose yra paprasti fotoreceptoriai, padedantys šiems gyvūnams aptikti šviesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(0)
(18)

Komentarai (1)