Amžinas klausimas: kuri rūšis protingesnė – šunys ar katės? Atsakymas ne toks jau paprastas  (11)

Šunų ir kačių savininkai daro daug prielaidų apie savo keturkojų draugų intelektą. Bet ar galime išspręsti šią seną diskusiją, kuri rūšis protingesnė: šunys ar katės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymas ne toks paprastas

Pasirodo, atsakymas nėra toks paprastas, kaip norėtų gyvūnų mylėtojai.

„Šunų pažinimo tyrėjai netyrinėja intelekto, mes nagrinėjame įvairius pažinimo aspektus“, – sakė Niujorko Barnardo koledžo vyresnioji mokslo darbuotoja Alexandra Horowitz, kuri specializuojasi šunų pažinimo srityje ir yra knygos „Šuns vidus: Ką šunys mato, užuodžia ir žino“, autorė. Tiesą sakant, A.Horowitz abejoja žmonių įpročiu lyginti skirtingų rūšių intelektą.

„Paprasčiausia išvada yra ta, kad katės yra protingos tuose dalykuose, kuriuos reikia daryti katėms, o šunys – šuniškuose“, – sakė ji.

Djuko universiteto evoliucinės antropologijos profesorius Brianas Hare pritarė tokiam vertinimui.

„Klausimas, ar šuo protingesnis už katę, panašus į klausimą, ar plaktukas yra geresnis įrankis už atsuktuvą – tai priklauso nuo to, kam jis buvo sukurtas“, – „Live Science“ sakė jis.

Nustatyti bandė

Tai nereiškia, kad gyvūnų elgsenos tyrėjai nebandė išmatuoti šunų ir kačių intelekto, tiksliau, pažintinių gebėjimų, neapsiribojančių gyvybės palaikymui reikalingais gebėjimais.

Unity koledžo Meino valstijoje gyvūnų sveikatos ir elgsenos docentė Kristyn Vitale sakė, kad gyvūnų intelektas paprastai skirstomas į tris plačias sritis: problemų sprendimo gebėjimus, sąvokų formavimą (gebėjimą formuoti bendrąsias sąvokas iš konkrečios patirties) ir socialinį intelektą.

K.Vitale daugiausia tyrinėja kates, o jos dabartinis dėmesys kačių vidiniam gyvenimui sukasi apie socialinį intelektą. Dažnai stereotipiškai vertinamos kaip atsainios ir nesidominčios žmonėmis, iš tikrųjų katės pasižymi dideliu socialiniu intelektu, „dažnai tokio pat lygio kaip šunys“, – „Live Science“ sakė ji.

Pavyzdžiui, tyrimai rodo, kad katės gali atskirti savo vardus nuo panašiai skambančių žodžių, be to, nustatyta, kad jos teikia pirmenybę bendravimui su žmonėmis, o ne maistui, žaislams ir kvapams.

 

Žmogaus dėmesys katėms yra svarbus: 2019 m. žurnale „Behavioural Processes“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad kai žmogus atkreipia dėmesį į katę, katė atsako praleisdama daugiau laiko su tuo žmogumi.

Viename iš retų tyrimų, kuriame tiesiogiai lyginamos katės ir šunys, mokslininkai nenustatė reikšmingo skirtumo tarp šių rūšių gebėjimų rasti paslėptą maistą pagal žmogaus rodomus ženklus. Tačiau tyrėjai pažymėjo, kad „katėms, palyginti su šunimis, trūko kai kurių dėmesio siekimo elgesio komponentų“. (Gyvūnų savininkai, kurie yra stebėję, kaip šuo prašosi prie savo dubenėlio, o katė nueina tolyn, puikiai žino, ką pastebėjo tyrėjai).

Lyginama kontrolė

Dar yra smegenų dydis. Vyrauja nuomonė, kad smegenų dydis lemia santykinį intelektą, ir jei tai visada būtų tiesa, šunys, regis, būtų pranašesni.

Arizonos universiteto antropologas Evanas MacLeanas pasitelkė daugiau kaip 50 tyrėjų iš viso pasaulio, kad šie taikytų jų sukurtą testą 550 gyvūnų rūšių, įskaitant „paukščius, beždžiones, beždžiones, šunis, lemūrus ir dramblius“.

 

Buvo siekiama patikrinti vieną pažintinį bruožą – savikontrolę, arba, kaip mokslininkai vadina, „stabdomąją kontrolę“, tarp įvairių rūšių. Jų atliktas testas, aprašytas 2014 m. žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“ paskelbtame straipsnyje, buvo garsiojo 1972 m. Stanfordo universiteto tyrimo, kurio metu 3-5 metų amžiaus vaikams buvo tikrinamas jų gebėjimas atidėti zefyro suvalgymą, versija su gyvūnais.

Tarpveislinis tyrimas parodė, kad „kuo didesnės gyvūno smegenys, tuo daugiau savikontrolės jis parodė mūsų gyvūnų zefyro teste“, – sakė mokslininkas. Gebėjimas kontroliuoti save yra vienas iš aukštesnės pažintinės funkcijos požymių.

Taigi, galiausiai, kas laimi? Išvadą padaryti sudėtinga. Nors atlikta daugybė tyrimų ir stebėjimų, abi rūšys yra savaime skirtingos ir gabios joms aktualiose srityse, taip atsverdamos viena kitą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (11)