Kaip žydai norėjo surengti vokiečiams holokaustą – planavo nužudyti 6 milijonus žmonių: viskam vadovavo Vilniaus žydas (Foto, Video)  (1)

Iš pradžių žydai norėjo įsiveržti į Niurnbergo tribunolo salę ir tiesiog nušauti visus kaltinamuosius – pagrindiniai naciai nieko daugiau nenusipelnė. Žydų grupuotės „Nakam“ narius erzino teismo proceso diskusijos apie kaltės laipsnį, jurisdikciją ir atsakomybės formas. Hebrajiškai „Nakam“ reiškia „kerštas“, o kerštas yra viskas, ko jie troško.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-10-26 Kaip žydai norėjo surengti vokiečiams holokaustą – planavo nužudyti 6 milijonus žmonių: viskam vadovavo Vilniaus žydas (Foto, Video)  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po Antrojo pasaulinio karo žydai dešimtmečius keršijo naciams už Holokaustą. Vieni įstojo į nacių medžiotojų gretas, kiti naikino nacizmą kaip idėją.

Garsiausią keršytojų grupę „Nakam“ sudarė apie 50 žydų. Iš esmės tai buvo jauni Baltijos, Baltarusijos ir Lenkijos žydų partizanai ir buvę koncentracijos stovyklų kaliniai. Daugelis jų neteko savo šeimų ir vos išgyveno Holokausto pragarą.

Jie matė budelių žiaurumą ir buvo pasirengę bet kam – žinojo, kaip elgtis su ginklais, nekentė ir norėjo nubausti nusikaltėlius ir parodyti visam pasauliui, kad žydai nėra avys skerdykloje, ne bejėgės aukos ir ne bailiai.

Grupuotės „Nakam“ lyderis buvo 27 metų sionistas Abba Kovner, karo metu buvęs karinis pogrindžio vadas Vilniaus gete (iki karo jis su tėvais gyveno Vilniuje, tuo metu priklausiusiame Lenkijai). Jis užverbavo pirmuosius grupės narius ir pradėjo terorą prieš Holokausto kaltininkus. „Nakam“ nariai buvo suskirstyti į mažas grupeles visoje Europoje.

 

Iš pradžių Vokietijoje, paskui ir Italijoje ar kur nors kitur, būdavo randami negyvi naciai, kuriuos Kovneris ir jo bendražygiai nuteisė mirties bausme. „Pasmerktiesiems“ visada buvo sakoma, už ką juos sušaudo. Paprastai nusikaltėliai atsakydavo tyla. Žydas iš Baltarusijos Chaimas Laskovas vėliau apgailestavo, kad „deja, daug nesunaikinome“. „Nakam“ taip sunaikino apie 400 nacių. Bet pagrindiniai Vokietijos naciai išvengė kerštautojų rankų – jie pabėgo arba sėdėjo Niurnberge ir laukė teismo proceso.

Planas A

Pradinės idėjos sušaudyti kaltinamuosius nacius Niurnbergo procesuose teko atsisakyti – teismo rūmai ir kalėjimas buvo per daug gerai saugomi Sąjungininkų. Viename iš „Nakam“ susitikimų spontaniškai gimė beprotiška, bet iš karto visų palaikoma idėja: atpildą pagal principą akis už akį, dantis už dantį (Taliono principas).

 

Kovneris ir jo bendradarbiai nusprendė sunaikinti kelis milijonus vokiečių (šaltinis). Kovnerio draugas Yitzhakas Avidovas prisiminė: „Tai atsitiko savaime. Mes sėdėjome ir staiga kilo ši mintis. Pamatėme, kad ši idėja mus visus vienija. Visi norėjo atkeršyti“. Visi „Nakam“ žmonės tikėjo, kad jei Dievas egzistuoja, jis nušluos vokiečius nuo žemės paviršiaus, kaip ir sunaikino Sodomos ir Gomoros gyventojus.

Keršytojai greitai sugalvojo planą apnuodyti didžiųjų Vokietijos miestų geriamąjį vandenį. Jie nusprendė pradėti nuo Niurnbergo, nacių partijos ir antisemitinių įstatymų simbolio ir centro, tada ketino tai padaryti Miunchene, Frankfurte, Berlyne ir Hamburge. Tuo metu daugelis žydų iš Europos išvyko į Palestiną kovoti už Izraelio sukūrimą, o Abba Kovner išvyko ten ieškoti nuodų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(51)
(16)
(35)

Komentarai (1)