1918 m. rusų kalbos reforma – kaip ir kodėl bolševikai po 1917 m. Spalio perversmo revoliucionavo rusišką rašybą? (Foto, Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

pirmas 2021-11-29 13:44
Laikas būtų ir lietuvių kalbą palengvinti, kol ji dar gyvuoja. PS Lotynų kalba netobulėja, nes ji sustingusi (mirusi).
Kirtis 2021-11-29 14:13
O gal ji todėl ir gyvuoja, kad ją saugojo, o ne "lengvino"?
no_one 2021-11-30 09:18
Dar vienas "daiGtininkas".
punktyras 2021-11-30 15:48
Jei gyvuoja, tai ir liudija, kad nereikia keisti. Buvo pakeitimų nemažai, žiū visai gera kalba paliko, ir bruožų protoindoeuropietiškų visų, kalbininkų džiaugsmui, po senovei turi, ir technologijose visokiose mandrose pusėtinai įsitaisiusi
technologas 2021-11-30 21:41
Yra ir baisesnių kalbų, pvz. anglų. Chemistry - kemistry, o chelsea - čelsi. Anglų kalboje raidės neatitinka garsų, todėl ir sakoma, kad anglų rašyba hieroglifinė. Ir ką, dar gyvuoja. Dar daugybę bereikalingų netariamų garsų sugeba prikeverzoti.
AAA000 2021-11-30 22:32
nesupranti rasto sistemos. ir kas yra kalba. hieroglifinis kai atskira simbori turi visas zodis. arba zodzio dalis. dalinai skiemuo. arba to pacio zodzio istarimo skirtingos intonacijos. o raidinis rastas - kai atskirta simboli turi garsas. grynas raidinis butu fonetinis uzrasymas - 100% kompiuterizuojamas labai lengvai. bet rasyt butu sudetinga - kaip kitiems sudetinga rasinet visokias "ąęįų" - bes tiesiog tam reikia tobulos klausos. anglu kalba lengva. tik uzrasymas durnokas ir per uzrasus sunkoka ismokt. nes ne grynai lotyniskas garso surisimas. kai klausiasi ir bandai sneket - ismoksti anglu greiciau. anglu kalba tiesiog lengva kalba su durnoka rasto sistema. rusu kalba sunkesne uz anglu, bet rasto sistema lengvesne - tik neiprasti surisimai ir simboliai. --------- cia kompleksine problema. jei gerai unifikuot fonetika - kazkoki visu kalbu kompiuterini kratini padaryt ir parinkt kokiu 40-50 populiariausiu garsu. arba 64. paimt jiems rasmenis. ir viso pasaulio kalbas perdaryt ant situ rasmenu, visus zmones permokint - manau butu galima issprest ir klaviatury ir rasto problemas. kalbos kur neturi keliu garsu - nu tai tiesiog nenaudoja. panasius garsus tiesiog ignoruoja ir raso tuo paciu simboliu - jei fonetiskai netelpa. va ir viskas ko reikia. viena karta paaukot rasmenu permokinimui. manau kokiu 10-20 metu uztektu.
technologas 2021-11-30 22:41
Būtent, anglų kalboje garsus sudaro hieroglifinė rašyba, paremta lotynų abėcėle. Dažnai kelių raidžių kombinacija reiškia specifinį būdą, kaip jos tariamos. Nors kartais gali būti išvis netariamos. Skirtingai skamba "u" žodžiuose up, turn, guilty, use. Visai skirtingi garsai. Tai ir yra hieroglifai, tik sudaryti iš lotyniškų raidžių.
AAA000 2021-11-30 22:48
tikrai ne. raides vystesi irgi ne is karto. pirmiausia buvo "trumpiausiu" rasmenu variantai. gal 14-17-23 simboliai. runos pvz visokios ir dantirasciai. hieroglifai is esmes paveiksliuku sistema. kai zodi atvaizduoja vaizdas. visai kita rasmenu sistema. ir ji evoliuciskai ejo is labai daug - piktogramos "visiems gyvenimo atvejams" i trumpejima. nes kai kiekiai sudaro 3-5k - neimanoma visko isimint... zodziai tampa nevartotini... bet galima atspet jei piesinys atitinka prasme - ka reiske. o raidines sistemos ejo i ilgejima - simboliu daugejo. nes prasideda problemos su traktavimu kas parasyta... kai kelis kringelius tematai... bet informacine prasme - neprarandi kaip tariasi kas uzrasyta. prarandi tik uzraso reiksme. ir abu variantai blogi. tik skirtingai nu ir uztrigo ivairiuose etapuose... rasto evoliucija. bet raidines sistema geresne - jei talpuma padidint. plius ji universalesne apmokint rasto. ir kai didini simpoliu kieki - leteja uzrasymas - kas irgi svarbu. bet kai yra kompai - uzrasymo greitis pasidare nesvarbu. as manau pribrendes reikalas rasto evoliucijai zmogui tesvarbu tik perskaityt simbolius (atpazint) ir susiet galvoje su garsu. uzrasyt gali ir kompas. as manau fonetiniai-raidiniai simboliu rinkinio variantai kazkokie kazkada nugales. lotyniskas irgi ne geriausias.