Popkultūros simboliu tapusi Alberto Einšteino nuotrauka, verta 125 000 dolerių – kam ir kodėl genialusis mokslininkas rodo liežuvį? (Foto)  ()

Garsusis kadras buvo nufotografuotas per Einšteino 72-ąjį gimtadienį, iškart po to, kai 1951 m. kovo 14 d. pasibaigė jo garbei skirtas renginys Prinstone, JAV.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Grįžtančius link savo automobilio, Albertą Einšteiną kartu su daktaru Franku Aydelotte, buvusiu Pažangių studijų instituto vadovu, ir ponią Aydelotte, sekė žurnalistai, bandydami nufotografuoti Einšteiną.

„United Press International“ (UPI) fotografas Arthuras Sasse'as leido miniai žurnalistų fotografuoti, o kai minia išsiskirstė, priėjo prie automobilio ir pasakė: „Profesoriau, nusišypsokite savo gimtadienio nuotraukai, gerai?“.

Einšteinas, manydamas, kad fotografas nebus pakankamai greitas, iškišo liežuvį ir greitai pasuko galvą. Tikriausiai priežastis, kodėl Einšteinas padarė tokį gestą, buvo bandymas sugadinti nuotrauką. Tačiau jo planas žlugo.

 

Redaktoriai diskutavo, ar naudoti nuotrauką, tačiau po vadovų pasitarimo, buvo nutarta atvaizdą išspausdinti. Kadangi Einšteinas jau turėjo šiek tiek keistoko žmogaus reputaciją, nuotrauka buvo laikoma dar vienu jo žavesio pavyzdžiu ir sukūrė viešą Einšteino kaip gudraus profesoriaus įvaizdį. Nuotrauka tapo viena populiariausių kada nors padarytų Einšteino fotografijų, dažnai naudojamų popkultūroje, ir vaizduojanti mokslininką lengvesnėje pramogų formoje.

Originaliame atvaizde matyti automobilyje esančių daktarų ir ponios Aydelotte veidai, tačiau jį apkarpė pats Einšteinas, kuriam taip patiko nuotrauka, kad jis savo draugams nusiuntė šia nuotrauka papuoštus sveikinimo atvirukus.

 

Jis paprašė UPI duoti jam devynias kopijas asmeniniam naudojimui, iš kurių vieną jis pasirašė žurnalistui. 2009 m. birželio 19 d. originali pasirašyta nuotrauka buvo parduota aukcione už 74 324 USD, o 2017 m. ši nuotrauka buvo parduota jau už 125 000 USD.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()