Mokslininkai teigia, kad „žmonių“ gali būti visoje Visatoje: šis scenarijus gali būti labiau tikėtinas, nei numanote  (9)

Įsivaizduokite, kad būsimi žmonės ateityje sugebės keliauti į kitus pasaulius ir ten suras... daugiau žmonių. Pasak Kembridžo universiteto astrobiologo, toks scenarijus gali būti labiau tikėtinas, nei jūs manote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame interviu BBC žurnalui „Science Focus“ Žemės mokslų instituto paleobiologas Simonas Conway Morrisas pareiškė, kad mokslininkai gali „pagrįstai užtikrintai teigti“, kad į žmones panaši evoliucija įvyko kitose visatos vietose.

Morriso įsitikinimas kyla iš konvergentinės evoliucijos teorijos, kuri teigia, kad evoliucijos procese negimingos organizmų grupės įgyja panašių bruožų. Žurnale buvo naudojami skraidančių gyvūnų pavyzdžiai, kurie „savarankiškai Žemėje išsivystė mažiausiai keturis kartus – tai paukščiai, šikšnosparniai, vabzdžiai ir pterozaurai“.

Trumpai tariant, konvergentinės evoliucijos teorija teigia, kad pati evoliucija yra gamtos dėsnis ir, kaip logiškas galutinis taškas, tikėtina, kad evoliucija įvairiose planetose veiktų taip pat, kaip ir čia, Žemėje. Kitaip tariant, teoriškai įmanoma, kad mėlyni ir žali ateiviai-žmonės, kuriuos matėte „Žvaigždžių kelyje“, iš tikrųjų kažkur visatoje gali egzistuoti.

Morrisas nėra vienintelis Kembridžo mokslininkas, tikintis, kad ateivių gyvybė būtų išsivysčiusi „analogiškai žmogui“. Zoologas Arik Kershenbaumas parašė visą knygą apie ateivių evoliucijos sampratą.

„Kadangi evoliucija yra visur paaiškinantis gyvybės mechanizmas“, – anksčiau šiais metais žurnalui „Quanta“ sakė Kershenbaumas, „tai principai, kuriuos atskleidžiame Žemėje, turėtų būti taikomi ir likusioje visatos dalyje“.

 

Kershenbaumas teigė, kad nors ir „vilioja“ įsivaizduoti ateivių rases, kurios neturi tų pačių kultūrinių interesų, kurių turi žmonės, pavyzdžiui, filosofija ir literatūra, turime prisiminti, kad jos neatsirado iš vakuumo kaip tiesiog pažangios technologinės būtybės. Kershenbaumas sakė, kad net ateivių gyvybės formos, turinčios geresnes technologijas nei žmonės, būtų „išsivysčiusios iš ikitechnologinės rūšies“.

 

„Jei tos ikitechnologinės rūšys ir toliau vystė viską, ką turime dabar, tikėtina, kad jos buvo pastatytos ant statybinių blokų, kurie tarnavo šiam socialiniam tikslui – tokiems dalykams kaip grupės narių tarpusavio ryšys, informacijos ir naudingų idėjų perdavimas tarp grupės narių“, – sakė jis žurnalui „Quanta“. „Ikitechnologinė ateivių civilizacija galėtų dainuoti, šokti ir pasakoti istorijas, kaip tai darė ikitechnologinė žmonių civilizacija, nes tai turi tą patį tikslą.“

Įspūdinga įsivaizduoti kitus pasaulius, kuriuose žmogiškosios gyvybės formos, Kershenbaumo žodžiais, „dainuoja, šoka ir pasakoja istorijas“, kaip ir Žemėje. Ir jei evoliucijos dėsniai yra tokie stiprūs, kaip tiki darvinistai, įskaitant Kershenbaumą ir Morrisą, tai padidina mūsų polinkį bendrauti su ateiviais ir, deja, kariauti su jais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(61)
(6)
(55)

Komentarai (9)