Nuostabus radinys šalia Lietuvos: tai seniausias šiuolaikinių žmonių dekoruotas papuošalas visoje Eurazijoje  ()

Archeologai Lenkijoje aptiko 41 500 metų senumo iš mamuto kaulo pagaminto ir duobutėmis papuošto pakabuko liekanas, kuris dabar laikomas seniausiu šiuolaikinių žmonių dekoruotu papuošalu visoje Eurazijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2010 m. per archeologinius kasinėjimus Stajnios oloje (Lenkija) rastas (į dvi dalis suskilęs) pakabukas, kuris datuojamas maždaug 41 500 metų, praėjusią savaitę žurnale „Scientific Reports“ paskelbtame straipsnyje pranešė mokslininkų grupė. Datavimas buvo atliktas pasitelkus radioaktyviosios anglies metodą.

„Pakabuką puošia daugiau nei 50 duobučių, išraižytų netaisyklingos kilpos forma – ir dvi skylės“, – teigiama pranešime. Mokslininkai pažymėjo, kad kiekviena duobutė galėjo reikšti sėkmingą medžioklę – arba Mėnulio ar Saulės ciklus.

„Tai seniausi žinomi tokio pobūdžio papuošalai Eurazijoje – ir leidžia nustatyti naują tradicijos, tiesiogiai susijusios su šiuolaikinio Homo sapiens paplitimu Europoje, pradžios datą“, – rašoma mokslininkų tyrime.

Tikėtina, kad pakabukas buvo nešiojamas ant kaklo – tačiau negalime būti tuo tikri, sakė Bolonijos universiteto Italijoje chemijos profesorė, besispecializuojanti žmogaus evoliucijos ir datavimo radioaktyviąja anglimi srityse, o taip pat ir pagrindinė tyrimo autorė Sahra Talamo.

 

Tyrėjai pažymėjo, kad pakabukas buvo sukurtas tuo metu, kai anatomiškai jau šiuolaikiški žmonės visame pasaulyje pradėjo kurti papuošalus ir kitas kūno puošybos formas. Kodėl žmonės pradėjo naudoti papuošalus būtent šiuo metu, kol kas yra paslaptis, kurią mokslininkai bando įminti, teigė S.Talamo.

„Tai [labai] geras klausimas, tačiau šiuo metu negalime daug pasakyti, – teigė mokslininkė. Nežinome, su kokiais pokyčiais jie susidūrė, kad Homo sapiens suformavo tokį nuostabų daiktą“.

Be pakabuko, 2010 m. šalia jo liekanų buvo rasta ir yla. Jos smaigas pagamintas iš arklio kaulo ir datuojamas maždaug tuo pačiu laikotarpiu, kaip ir pakabukas.

 

Stajnios urvas – „karštoji“ archeologinių atradimų vieta. 2006-2010 m. kasinėjimų metu čia rasta daug neandertaliečių (Homo neanderthalensis) palaikų, taip pat daugybė vėlyvojo pleistoceno epochos (prieš 2,58 mln. – 11 700 m.) stepinės tundros gyvūnų liekanų ir paleolito – arba senojo akmens amžiaus – dirbinių.

Šiuo metu vyksta naujai aprašytų artefaktų tyrimai.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()