Vynuogių sėklose slypi jaunystės eliksyras? Skanios uogos gali padėti atbaidyti senatvę  ()

Kinijos mokslininkai skelbia atradę įdomią vynuogių sėklų savybę, kurią išnaudojus galbūt pavyktų sulėtinti žmogaus senėjimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biologinio senėjimo mechanizmas yra pakankamai sudėtingas. Viena jo detalė - organizmo negebėjimas atsikratyti senstančiomis ląstelėmis, kurios tampa toksiškomis. Senstančios (senescencinės) ląstelės nebegali daugintis ir nebeatlieka savo funkcijų, bet po truputį kaupiasi, žalodamos audinius ir užimdamos vietą, kur galėtų būti sveikos ląstelės. Ir štai čia vynuogių sėklos ir galėtų padėti.

Kinijos mokslininkai vynuogių sėklose aptiko medžiagą, kuri padeda organizmui šalinti senstančias ląsteles. Eksperimentų su pelėmis metu pastebėta, kad ši medžiaga gali net 9 % pailginti gyvenimą. Procianidinas C1 (PCC1), kaip šis junginys vadinamas, nėra kažkokia visai nauja, mokslui iki šiol nežinoma medžiaga. Tiesiog dabar mokslininkai pastebėjo, kad PCC1 gali paskatinti natūralią senstančių ląstelių mirtį.

PCC1 poveikis buvo stebimas įvairiose pelių audiniuose. Pasenusių ląstelių koncentracija po PCC1 skyrimo akivaizdžiai sumažėjo, o tai skatino naujų ląstelių kūrimąsi ir netgi išgydė kai kurių organų pažeidimus. Vėžio modeliuose PCC1 gerino chemoterapijos efektyvumą.

 

Eksperimentai buvo atliekami ir su labai senomis pelėmis - 24-27 mėnesių amžiaus pelės savo sveikatos būkle prilygsta 75-90 metų amžiaus žmonėms. PCC1 likusią jų gyvenimo dalį pailgino net 60 %. Bendra gyvenimo trukmė pailgėjo daugiau nei 9 %.

Tai dabar visi turėtume skubėti valgyti vynuogių sėklas? Na, geriau to nedaryti. Nors pelės gerai toleravo PCC1, šios medžiagos poveikis sveikoms ląstelėms ir pats veikimo mechanizmas dar nėra gerai suprasti. Todėl prieš pradedant bandymus su žmonėmis reikės dar kelių išsamių tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()