Pirmoji universali terapija išgydė abiejų tipų diabetą  (2)

Gydymo sukūrimo raktu tapo neseniai atrastas hormonas fabkinas, reguliuojantis energijos atsargas riebalų ląstelėse. Mokslininkai parodė, kad jį blokavus, susirgimas praeina netgi esant nutukimui. Dabar nagrinėjama galimybė naująjį gydymo būdą panaudoti žmonių pirmojo ir antrojo tipo diabetui gydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Harvardo universiteto mokslininkų tyrimai buvo sutelkti į organizmo energijos reguliavimo procesus, tarp kurių ir hormoniniai, rašo New Atlas. Pavyzdžiui, gliukozę iš kraujo šalina energijai gauti insulinas, o hormoną leptiną išskiria riebalų ląstelės, signalizuodamos smegenims apie sotumo jausmą.

Tačiau dabar mokslininkų dėmesį patraukė nesniai atrastas hormonas fabkinas, kurio veikimo mechanizmas sudėtingesnis, nei anų dviejų. Keisdamas kraujyje ADK ir NDPK fermentų aktyvumą, jis keičia ATP ir ADP molekulių lygį, kurios vaidina svarbiausią vaidmenį riebalų ląstelių metabolizme. Tuo metu savo paviršiaus receptoriais pokyčius jaučia ir gretimos ląstelės, aiškina autoriai.

Paaiškėjo, kad šio mechanizmo „aukomis“ tapo ir insuliną gaminančio kasos beta ląstelės. Taip mokslininkai identifikavo ligą skatinantį faktorių – fabkiną.

„Daug metų ieškojome signalo, kuris praneša apie energijos atsargas adipocituose, sukeldamas atitinkamas endokrinines reakcijas. Dabar nustatėme, kad šią svarbią funkciją kontroliuoja fabkinas“, — pakomentavo darbo autorius Gökhan S. Hotamisligil.

Antrame tyrimų etape mokslininkai antikūnais fabkiną pelėse neutralizavo. Netgi nutukusiems gyvūnams ši terapija išsaugojo beta ląsteles, užkirsdama kelią pirmo ir antro tipo diabeto vystymuisi.

Pirmo tipo diabeto žmonėms irgi fiksuojamas anomaliai aukštas fabkino lygis, todėl dabar mokslininkai nagrinėja naują būdą kaip perspektyvų žmonių abiejų tipų diabeto gydymo metodą.

 

 

Dar vienas perspektyvus diabeto gydymo būdas — augalinis junginys iš gumbinės montbretės žiedų. Jau atliekami klinikiniai bandymai su antrojo tipo cukriniu diabetu sergančiais žmonėmis.


(20)
(0)
(20)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: