Tai vienas groteskiškiausių kada nors nukaltų karaliui šalmų: kodėl jis toks nepraktiškas ir ar buvo naudojamas kovose? (Video)  ()

Karališkasis ginklų muziejus Lidso mieste turi savotišką šalmą, kuris, kaip manoma, priklausė liūdnai pagarsėjusiam Anglijos karaliui Henrikui VIII.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Su spiraliniais ragais, kyšančiomis akimis, dantyta grimasa ir dygliuotu smakru – tai vienas groteskiškiausių kada nors nukaltų karaliui šalmų. Iš tiesų, dėl panašumo į viduramžių juokdarį, istorikai ilgą laiką ginčijosi, kas šį šalmą dėvėdavo.

Raguotas šalmas iš tikrųjų buvo ginklas, nes jis visiškai uždengė galvą. Tai buvo dalis pilno šarvų kostiumo, kurį užsakė Šventosios Romos imperatorius Maksimilianas I, ir padovano jaunajam karaliui Henrikui VIII jų aljanso Kambrė lygos kare proga.

Šventoji Romos imperija iki 1510 m. buvo Prancūzijos pusėje. 1509 m. Henrikas VIII vedė Kotryną Aragonietę, kurios sesuo Joana Kastilietė buvo ištekėjusi už Maksimiliano sūnaus Filipo.

 

Šarvus sukūrė garsus austrų ginklanešys Konradas Seusenhoferis. Graviravimus atliko Augsburgo auksakalys. Kostiumas buvo baigtas 1514 m. ir vėliau tais metais pristatytas Henrikui VIII. Kostiumas buvo antroji Maksimiliano šarvų dovana Henrikui. Pirmasis buvo turnyrinių šarvų kostiumas, 1510 m. pagamintas flamandų ginkluotojo Guillemo Margot.

Šarvai buvo skirti ne mūšiui – bet kokiu atveju būtų buvę nepraktiška su išsikišusiais ragais – o buvo dėvimi turnyrų paraduose. Jo dizainą įkvėpė sudėtingi audiniai, kurie galėjo būti dėvimi kartu su šarvais. Gali būti, kad šarvai buvo sukurti taip, kad juose būtų keičiamos detalės, kad atitiktų įvairias turnyrų formas.

 

Po Henriko mirties visas kostiumas tikriausiai buvo eksponuojamas tarp kitų jam priklausančių ginklų ir šarvų. Dabar šarvai laikomi dingusiais, išliko tik šalmas. Nepaprasta šalmo išvaizda tikriausiai išgelbėjo jį nuo sunaikinimo ir iki šių dienų išlieka vienu mįslingiausių Karališkojo ginklų muziejaus kolekcijos kūrinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()