Kaip Džeimso Vebo teleskopas ieškos gyvybės Visatoje? Leis pamatyti pirmąsias žvaigždes ir galaktikas, susiformavusias po Didžiojo sprogimo (Video)  ()

„Kaip atsirado pirmosios žvaigždės? Kokios buvo jų savybės: masės, šviesumai? Tai yra iki šiol neatsakyti klausimai“, - sako VU TFAI astrofizikas dr. Vidas Dobrovolskas. Tikimasi, kad naujasis Džeimso Vebo kosminis teleskopas padės rasti atsakymus. Jis matuos tolimųjų Visatos objektų šiluminius spindulius, galės nustatyti egzoplanetų atmosferų sudėtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie duomenys mokslininkus pasieks pirmą kartą ir leis atrasti naujų pasaulių, kuriuose yra deguonies ir vandens. „Šiai dienai ant rankų pirštų būtų galima suskaičiuoti planetas, kuriose pavyko rasti pagrindinių medžiagų koncentracijas. Naujasis kosminis teleskopas smarkiai mus pastūmės link atsakymų apie didžiuosius gyvybės klausimus“, - sako dr. Vidas Dobrovolskas.

Šis didžiausias istorijoje kosminis teleskopas yra bendras NASA bei Europos ir Kanados kosmoso agentūrų projektas. Prognozuojama, kad jis veiks apie 10 metų - tokiam laikui turėtų pakakti kuro orbitiniams manevrams atlikti.. Nors teleskopo paleidimas planuojamas jau gruodžio 24 d.,  mokslinius stebėjimus jis pradės tik dar po maždaug šešių mėnesių. Tiek užtruks visų sistemų patikrinimai, teleskopo atvėsimas bei veidrodžių kalibravimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(16)
(0)
(16)

Komentarai ()

Susijusios žymos: