Kodėl vaikai yra atsparesni COVID-19 nei suaugusieji? Kelių šimtų tūkstančių ląstelių tyrimas atskleidė šį tą įdomaus  (28)

Vaikai gali užsikrėsti ir pernešti COVID-19, tačiau sunkesni simptomai tarp vaikų yra ypatingai reti. Žinoma, galime tiesiog sakyti, kad vaikai turi stipresnę imuninę sistemą, bet mokslininkams toks paaiškinimas netinka. Koks mechanizmas iš tikrųjų saugo vaikus?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono Karališkojo universiteto koledžo mokslininkai surinko 37 COVID-19 liga sergančių žmonių kvėpavimo takų ir kraujo mėginius. 19 iš jų buvo vaikai, 18 - suaugusieji. Tyrimo dalyvių būklė buvo labai įvairi - kai kurie nejautė visiškai jokių simptomų, kiti COVID-19 sirgo sunkiau. Mokslininkai taip pat paėmė 41 sveiko žmogaus mėginius palyginimui. Iš viso jiems pavyko sugeneruoti 659217 ląstelių duomenų bazę, kurioje - 59 skirtingų tipų ląstelės.

Tyrimas parodė, kad sveikų vaikų ląstelėse interferonai yra labiau išreikšti. Tai - baltymai, kuriuos ląstelės išskiria kaip atsaką į įvairius virusus. Iš esmės, tai - pirminis atsakas į infekciją. Taigi, mokslininkai mano, kad vaikai yra atsparesni COVID-19 ligai, nes didelė dalis virusų yra neutralizuojami dar pačioje infekcijos pradžioje. Interferonai apriboja virusų galimybę daugintis, todėl infekcija tiesiog negali įsibėgėti.

Suaugusių žmonių imuninė sistema tampa labiau specializuota, prisitaikiusi prie aplinkoje vyraujančių patogenų. Ji efektyviai atremia dažniausiai sutinkamas grėsmes. Vaikų imuninė sistema dar nėra taip prisitaikiusi prie aplinkos, kurioje žmogus gyvena, todėl privalo būti lankstesnė ir geriau gintis nuo naujų grėsmių. Suaugusiųjų imuninė sistema pasikliauja vadinamosiomis B ir T ląstelėmis, kurios efektyviai gina kūną nuo infekcijų plitimo. Vaikų labiau pasikliauja interferonu, kuris neutralizuoja virusus anksčiau.

 

Suaugusiųjų kraujyje yra daugiau citotoksinių imuninių ląstelių, kurios žudo užkrėstas ląsteles. Jos gali apriboti infekcijos plitimą, bet jai išplitus gali pažeisti audinius. Kadangi vaikų atveju interferonai sumažina virusų patekimą į organizmą, toksišką imuninė reakcija yra mažiau tikėtina.

Mokslininkai mano, kad galima tirti suaugusiųjų interferono lygį kvėpavimo takuose ir pagal tai nustatytų sunkių COVID-19 atvejų riziką. Taip pat jau kuriami inhaliatoriai, kurie COVID-19 infekciją stabdytų anksčiau, taip užkirsdami kelią toksiškai imuninės sistemos reakcijai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (28)