Pirmą kartą per 3000 metų skaitmeniniu būdu „išpakuota“ garsaus Egipto faraono mumija – štai kas buvo rasta jos viduje (Foto, Video)  ()

Senovės Egipto faraono Amenchotepo I mumija buvo taip dailiai apvyniota – papuošta gėlių girliandomis ir palaidota su tikroviška veido kauke – kad mokslininkai nesiryžo išimti palaikų. Iki šiol.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amenchotepo I mumija buvo atrasta 1881 m. Gėlių girliandomis ir žavia medine veido kauke papuošta mumija buvo tokia trapi, kad archeologai niekada nedrįso išimti palaikų, todėl tai buvo vienintelė karališkoji Egipto mumija, rasta XIX ir XX amžiuje, dar neatidaryta tyrinėjimui.

Dabar, praėjus maždaug 3500 metų po Amenhotepo palaidojimo, tyrėjų komanda pirmą kartą panaudojo kompiuterinę tomografiją (KT), kad skaitmeniniu būdu „išvyniotų“ jo kūną ir atskleistų, kaip jis būtų atrodęs gyvas.

Jie taip pat išsiaiškino, kad faraonas, valdęs maždaug nuo 1525 m. pr. Kr. iki 1504 m. pr. Kr., kai mirė, buvo 35 metų amžiaus ir 169 centimetrų ūgio; jis taip pat buvo apipjaustytas ir turėjo gerus dantis, teigia mokslininkai.

Po įvyniojimais buvo 30 amuletų, taip pat „unikali auksinė juosta su auksiniais karoliukais“, – sakoma tyrimo bendraautorio Saharo Saleemo, Kairo universiteto Medicinos fakulteto radiologijos profesoriaus, pranešime.

 

Ši juosta galėjo turėti „stebuklingą prasmę“, o amuletai „kiekvienas turėjo funkciją padėti mirusiam karaliui pomirtiniame gyvenime“.

Amenchotepas I

Kai Amenchotepas I karaliavo 18-osios dinastijos laikais, Egiptas užkariavo šiaurės Sudaną. Faraonas taip pat inicijavo statybos programą, kurios metu buvo statoma arba plečiama daugybė šventyklų. Niekas nežino, kaip faraonas mirė ir kur jis iš pradžių buvo palaidotas.

Prancūzų egiptologo Gastono Maspero vadovaujama komanda 1881 m. rado Amenhotepo mumiją kartu su keliomis kitomis mumijomis kape, vakariniame Tėbų krante (šiuolaikinis Luksoras). Jo mumija buvo įdėta į kapą kažkada 21-osios dinastijos laikais (maždaug nuo 1070 m. pr. Kr. iki 945 m. pr. Kr.), kai ji buvo apiplėšta senovėje.

Tyrėjai išsiaiškino, kad plėšikai apgadino faraono kūną. KT vaizdai rodo Amenhotepo I mumijos pažeidimo mastą: kaklo lūžiai ir galvos nukirtimas, didelis priekinės pilvo sienos defektas ir galūnių disartikuliacija (amputacija), įskaitant dešinę ranką ir pėdą.

 

Tyrėjai išsiaiškino, kad žyniai pataisė mumiją, sudėję atskirtas galūnes atgal į jų vietą, naudodami dervą, kuri padeda sulaikyti mumijos dalis, ir apvyniodami mumijos dalis naujais tvarsčiais.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(44)
(2)
(42)

Komentarai ()