Kinija nori pastatyti daugiau kaip 1,5 km ilgio kosminį megaerdvėlaivį, kainuosiantį įspūdingą sumą pinigų – ar tai išvis įmanoma? (Foto, Video)  (19)

Kinijos vyriausybės pareigūnai nusiteikę pastatyti 1,6 km ilgio erdvėlaivį orbitoje aplink Žemę. Tačiau ką tiksliai siūlo Kinija? Kaip jie iš tikrųjų sugebėtų pastatyti tokį laivą? Ar toks dalykas išvis įmanomas ir kodėl reikėtų sukurti tokį milžinišką erdvėlaivį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors pasiūlymas šiuo metu nėra esminis Kinijos vyriausybės įsipareigojimas, jis atspindi augančias šalies kosmoso tyrimų ambicijas. Kiek rimtas pasiūlymas ir, ar Kinija to rimtai siekia?

Ką siūlo Kinija?

Pirmiausia turėtume pažvelgti į tai, ką Kinijos nacionalinis gamtos mokslų fondas (NNSFC) iš tikrųjų rašo oficialiame kvietime teikti pasiūlymus dėl mokslinių tyrimų.

Pasak „South China Morning Post“, NNSFC pasiūlyme teigiama, kad erdvėlaivis „yra pagrindinė strateginė aviacijos ir kosmoso įranga, skirta būsimam kosmoso išteklių naudojimui, visatos paslapčių tyrinėjimui ir ilgalaikiam gyvenimui orbitoje“.

Į pasiūlymą įtraukta tik 2,3 milijono dolerių dotacija, tačiau akivaizdu, kad to nepakanka norint iš tikrųjų pastatyti ar net sukurti tokį erdvėlaivį.

Vietoj to, pasiūlyme raginama atlikti preliminarius tyrimus, ko reikėtų norint sukurti tokį erdvėlaivį. Bet kokio erdvėlaivio iškėlimas į kosmosą yra didelė pastanga, kurią sėkmingai įgyvendinti pavyko tik kelioms valstybėms. Ir visos tos pastangos buvo nepaprastai brangios.

 

NNSFC savo kvietime teikti paraiškas moksliniams tyrimams nurodo galimybę gabenti medžiagas ir net ištisas 1,6 km ilgio laivo dalis į orbitą, kur jos būtų surinktos į vieną megastruktūrą.

Tai ne taip skiriasi nuo to, kaip žmonija anksčiau surinko kosmines stotis, tokias kaip Tarptautinė kosminė stotis (TKS), ir Kinijos Tiangongo kosminė stotis.

Ar šie pasiūlymai taps pagrindu pastatyti 1,6 km ilgio laivą orbitoje, dar reikia palaukti. Tačiau ar bandymas pastatyti tokį laivą kosmose yra tik laki fantazija? Ne visai.

Ko reikėtų norint sukurti 1,6 km ilgio erdvėlaivį? Dar devynis kartus to, ką jau padarėme su Tarptautine kosmine stotimi.

Tarptautinė kosminė stotis jau yra maždaug 109 metrų ilgio ir 75 metrų pločio. Jai surinkti prireikė 10 metų ir daugiau nei 30 misijų, kurias vykdė penkios skirtingos kosmoso agentūros, atstovaujančios 15 šalių. Jos statyba kainavo apie 100 milijardų dolerių, o eksploatacija – apie 4 milijardus dolerių per metus.

 

Tai milžiniška pinigų suma, net per 10 metų, o pastangos pastatyti 100 metrų ilgio kosminę stotį buvo nemažos. Perskaičiavus TKS išlaidas, norint pastatyti 1600 metrų ilgio erdvėlaivį, prireiktų daugiau nei 300 misijų ir apie 1 trilijono dolerių.

Tai didelis žygdarbis, bet tai nėra riba. Juk žmonija vos per 12 metų perėjo nuo to laiko, kai niekada nebuvo iškėlusi dirbtinio palydovo į kosmosą, iki žmogaus skrydžio į Mėnulį. Ir tai buvo toks iššūkis, koks dar niekada nebuvo atliktas ir kai niekas nebuvo tikras, kad jį pavyks padaryti.

Statyti dideles struktūras orbitoje aplink Žemę? Mes tai jau padarėme keletą kartų.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(65)
(4)
(61)

Komentarai (19)