Ar žmonija gali pasiekti bent 1 % šviesos greičio?  (1)

Jei mokykloje netinginiavote, žinote, kad šviesa keliauja labai greitai - 299 792 458 m/s greitis mums yra sunkiai suvokiamas. Ir nepasiekiamas - bent jau taip diktuoja mūsų dabartinis fizikos supratimas. O kas jei kartelę nuleistume - ar galime pasiekti bent 1 % šviesos greičio?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2 997 925 m/s vis tiek atrodo kaip sunkiai tikėtinas greitis - kelionė iš Los Andželo į Niujorką tokiu greičiu truktų vos daugiau nei sekundę. 10 792 528,5 km/val. yra daugiau nei 10 tūkstančių kartų greičiau nei maksimalus komercinių keleivinių lėktuvų greitis. Kulkos taip greitai neskrenda - jos pasiekia maždaug 4200 km/val. greitį, bet tai labai priklauso nuo šovinių ir ginklo. Tuo tarpu greičiausias lėktuvas NASA X3 įsibėgėjo iki 11 200 km/val.

Iš tikrųjų, apie vieną šimtąją šviesos greičio Žemėje sunku svajoti - mūsų atmosfera yra per didelė kliūtis. Nieko keisto, kad greičiausi žmogaus sukurti aparatai yra kosmose. NASA Saulės zondas, paleistas 2018 metais, pasinaudodamas Saulės trauka pasiekė 535 000 km/val. greitį. Tai - milžiniškas greitis, bet mes norime jį padvigubinti.

Tokių išorinių energijos šaltinių didesniam greičiui pasiekti tikrai reikės. Interestingengineering.com skaičiuoja, kad norint 50 kg sveriantį objektą pastūmėti iki 1 % šviesos greičio reikėtų maždaug 200 trilijonų Džaulių. Ir tai - nekalbant apie galimus pasipriešinimo šaltinius, efektyvumą ir kitas problemas. Raketos yra labai greitos, bet jos gauna energijos iš deginamo kuro. Kadangi šis energijos gamybos būdas nėra labai efektyvus, daug kuro yra iššvaistoma. Sunku tikėtis, kad į vieną erdvėlaivį pavyktų sutalpinti tiek kuro, kad jis nepriklausomai pasiektų 1 % šviesos greičio.

 
 

 

Bet egzistuoja ir kitų būdų. Pavyzdžiui, vadinamosios šviesos burės yra daug žadantis išradimas. Jų veiksmingumas jau yra įrodytas, nors milžiniškas greitis dar nebuvo pasiektas. Tačiau mokslininkų skaičiavimai rodo, kad įmanomas ne 1, o visi 10 % šviesos greičio. Todėl taip, 1 % šviesos greičio yra pasiekiamas tikslas, net jei tik kosmose ir dar ne greitai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(49)
(13)
(36)

Komentarai (1)