Pagaliau! James Webbo teleskopas sėkmingai atliko galutinį ir vieną svarbiausių savo etapų – netrukus galės pradėti pilną darbą (Video)  ()

Padaryta. Didžiausias kada nors į kosmosą išsiųstas astronominis veidrodis yra surinktas ir paruoštas sufokusuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Auksu dengtas refraktorius, centrinis naujojo Jameso Webbo teleskopo elementas, šeštadienį (sausio 8 d.) buvo ištiesintas į visą, 6,5 m pločio, įgaubtą formą ir pasiekė galutinę savo konfigūraciją.

Teleskopas, kuris yra tarptautinės partnerystės, apimančios NASA, Europos ir Kanados kosmoso agentūras, dalis, paleistas 2021 m. gruodžio 25 d. ir laikomas galingiausiu kada nors į kosmosą paleistu teleskopu.

Nors nebuvo kamerų, leidžiančių užfiksuoti atsiskleidimą, NASA pateikė virtualų proceso modeliavimą vaizdo įrašą.

Maždaug 17:28 val. Lietuvos laiku teleskopas pasiekė „dislokavimo pabaigą“, o misijos operacijų valdymo pareigūnai šią žinią sutiko plojimais.

„Pastarųjų dviejų savaičių įvykiai buvo tikrai nuostabūs“, – šeštadienio popietę sakė Webbo projekto vadovas Billas Ochsas. „Šiandien prasideda šios neįtikėtinos mašinos kelionė į atradimus, kuriuos padarysime ateityje“.

Teleskopas turi du veidrodžius ir skydą nuo Saulės, kuriuos reikėjo išskleisti erdvėje, ko anksčiau nebuvo daroma. Veidrodžiai yra tokie dideli, kad buvo sulankstyti kaip origami. Vienas iš veidrodžių ir apsauginis Saulės skydas buvo sėkmingai išskleisti šios savaitės pradžioje.

 

NASA teigia, kad kitas žingsnis po sėkimgino teleskopo išskleidimo, apima maždaug penkis mėnesius truksiančius derinimo ir kalibravimo darbus, kol teleskopas pradės rinkti vaizdus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(59)
(1)
(58)

Komentarai ()