Raketų mokslininkai prieš smegenų chirurgus: kas, jūsų manymu, yra protingesni?  ()

Kalbėdami apie nesudėtingus dalykus dažnai sakome „tai ne raketų mokslas“ arba „tai ne smegenų chirurgija“. O kas, visgi, yra protingesni – smegenų chirurgai ar raketų mokslininkai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalėdiniame „British Medical Journal“ numeryje nešališkų neurologų komanda bandė moksliškai išsiaiškinti, kas nusipelno karūnos.

„Manoma, kad frazė „tai ne raketų mokslas“ atsirado Amerikoje 6-ajame deš., kai vokiečių raketų mokslininkai buvo pakviesti padėti vystyti kosmoso programos kūrimą ir karinių raketų projektavimą“, – naujame tyrime aiškina Londono universiteto koledžo neurologės Ingos Usher vadovaujama tyrimų grupė.

„Frazės „tai ne smegenų chirurgija“ kilmė nėra tokia aiški. Kyla pagunda spėlioti, kad novatoriški polimato ir neurochirurgo Harvey Cushing metodai patraukė visuomenės dėmesį ir dėl jo gabumų gimė ši frazė.“

Tyrėjai paprašė 329 aviacijos ir kosmoso inžinierių ir 72 neurochirurgų atlikti daugybę užduočių, kad patikrintų jų kognityvinius gebėjimus. Testo metu buvo vertinamos tokios sritys kaip darbinė atmintis, dėmesys ir emocijų apdorojimas.

„Neurochirurgai surinko žymiai aukštesnius balus nei aviacijos ir kosmoso inžinieriai sprendžiant semantines problemas“, – rašo tyrėjai, atkreipdami dėmesį į jų gebėjimą apibrėžti retus žodžius ir suprasti žodines analogijas.

Tyrėjai spėlioja, kad tokius rezultatus galbūt nulėmė neurologų medicininė terminija, kilusi iš graikų ir lotynų kalbos, suteikianti lingvistinį pranašumą.

„Aviacijos ir kosmoso inžinieriai surinko žymiai aukštesnius protinio manipuliavimo ir dėmesio sutelkimo balus“, – aiškina tyrėjai.

 

Įdomiausia tai, kad palyginus šių profesijų atstovų rezultatus su 18 257 Didžiosios Britanijos piliečių rezultatais, rasta nedaug skirtumų.

„Kai kiekvienos grupės šešių sričių balai buvo lyginami su bendrosios populiacijos balais, reikšmingi buvo tik du skirtumai: neurochirurgai pasirodė greičiau gebantys spręsti problemas, tačiau atsiminimų atkūrimas buvo lėtesnis.

„Situacijose, kurioms nereikia greito problemų sprendimo, gali būti teisingiau naudoti frazę „tai ne smegenų chirurgija“, tačiau situacijose, kai reikia greitai prisiminti informaciją, ši frazė nelabai tinkama“, – teigia komanda.

Trumpai tariant, atrodo, kad kiekvienas gali būti neuromokslininko ar raketų mokslininko lygio genijus. Žinoma, yra daug būdų būti išmaniems ir neabejotina, kad tiek neurochirurgams, tiek kosmoso inžinieriams reikia sukaupti didžiulį žinių kiekį, kad galėtų tinkamai atlikti savo darbą.

 

Nepaisant to, galbūt mes suteikiame šiek tiek per daug nuopelnų smegenų chirurgams ir raketų mokslininkams.

„Gali būti, kad ir neurochirurgai, ir aviacijos inžinieriai be reikalo yra keliami ant pjedestalo ir „tai ne pasivaikščiojimas parke“ ar kita su karjera nesusijusi frazė gali būti tinkamesnė“, – aiškina mokslininkai.

„Taip pat gali būti, kad kitos profesijos nusipelno būti ant to pjedestalo, o būsimais tyrimais turėtų būti siekiama nustatyti labiausiai nusipelniusią grupę.

Tyrimas buvo paskelbtas kasmetiniame kalėdiniame British Medical Journal“ leidime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()