Tyrimas pateikė neįtikėtinas išvadas: kaip veido kaukės paveikė žmogaus patrauklumo suvokimą  (1)

Mokslininkai nustatė, kad tiek vyrai, tiek moterys atrodo patraukliau, kai didžioji jų veido dalis yra uždengta veido kauke, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai stebinančios išvados, turint omenyje, kiek daug žmogaus bendravime turi įtakos kūno kalba, veido išraiškos. Jei paaiškėtų, kad tyrimo rezultatus galima apibendrinti visai žmonių populiacijai, norintys nueiti į pasimatymą pandemijos metu turi daug vilčių sužavėti pašnekovą.

„Norėjome patikrinti, ar tai pasikeitė po to, kai veido kaukes pradėta dėvėti masiškai, ir suprasti, ar kaukės tipas turi kokį nors poveikį“, – sakė Michaelas Lewisas, Kardifo universiteto mokslininkas ir tyrimo, paskelbto žurnale „Cognitive Research“, bendraautorius.

„Mūsų tyrimas rodo, kad veidai yra laikomi patraukliausiais, kai juos dengia medicininės veido kaukės“, – paaiškino jis. „Tai gali būti todėl, kad esame įpratę, jog sveikatos priežiūros darbuotojai dėvi mėlynas kaukes, o dabar jas siejame su slaugytojų ar medicinos profesijų žmonėmis.“

 

Atrodo, kad šis reiškinys yra susijęs su tinkamų signalų siuntimu krizės metu.

„Tuo metu, kai jaučiamės pažeidžiami, medicininių kaukių dėvėjimas gali nuraminti, todėl dėvėtojo atžvilgiu galime jaustis pozityviau“, – sakė Lewisas.

Praėjusių metų pradžioje atliktame tyrime 43 moterys buvo paprašytos įvertinti nuotraukose pavaizduotų vyrų veidų patrauklumą skalėje nuo 1 iki 10, kai vyrai buvo be kaukės, dėvintys medžiaginę kaukę, dėvintys medicininę kaukę ir prieš apatinę veido pusę laikantys juodą knygą.

 

Rezultatai nustebino: nuotraukos, kuriose pavaizduoti vyrai, dėvintys medicinines veido kaukes, buvo patraukliausi. Medžiaginės kaukės liko antroje vietoje, o vyrų be kaukių nuotraukos buvo įvertintos mažiausiais balais.

Antrajame tyrime, kuris dar nepaskelbtas, buvo gauti daugiau ar mažiau tokie patys rezultatai, kai buvo prašoma vyrų grupės pažvelgti į moterų su veido kaukėmis nuotraukas, „The Guardian“ sakė Lewisas.

Lewisas teigia, kad nuo pandemijos pradžios galėjo įvykti keistų pokyčių.

 

„Pandemija pakeitė mūsų psichologiją, kaip mes suvokiame kaukes dėvinčius asmenis“, – sakė jis „The Guardian“. „Kai matome ką nors dėvintį kaukę, nebegalvojame, kad „tas žmogus serga, man reikėtų likti nuošalyje“.

Tyrėjas teigia, kad evoliuciniai veiksniai gali paaiškinti rezultatus, kai žmonės renkasi sveikiausiai atrodantį partnerį.

Kitas, paprastesnis paaiškinimas galėtų būti tas, kad dėmesys nukreipiamas į akis – arba, žinoma, nuotraukose žmonės buvo suvokiami kaip negražūs, o tai reiškia, kad kaukės tiesiog pagerino jų išvaizdą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(6)
(0)

Komentarai (1)