Lietuvos pašonėje aptiktas išskirtinis archeologinis radinys: tai buvo vienas iš Pamario elito atstovų (Foto)  ()

Atliekant archeologinius kasinėjimus atokioje Šiaurės Lenkijos saloje esančiame kape aptiktas 1000 metų senumo lobis, susidedantis iš daiktų, kurie, kaip manoma, priklausė turtingam Pamario gyventojui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du gintariniai žiedai, bronzinis dubuo, geležinis peilis odinėse makštyse su bronziniais apkaustais buvo rasti XI-XII a. vyro kape netoli Ostrovicų kaimo.

Archeologai nusprendė pradėti kasinėjimus dėl to, kad ankstesniais metais toje pačioje vietoje ieškotojai su metalo ieškikliais aptiko bronzinių dubenų fragmentų.

Kapas, kuris buvo įvardytas kaip elitinis, skiriasi nuo netoliese aptiktų kapų savo dydžiu ir brangiomis įkapėmis.

„Mirusysis greičiausiai buvo vienu iš Pamario elito atstovų, – pasakoja Lodzės universitete dirbantis dr. Jerzy Sikora. – Įspūdinga tai, kad du beveik identiški žiedai buvo išdėstyti simetriškai kūno ašies atžvilgiu. Be to, jie yra iš gintaro. Situacija yra unikali. Nežinau nė vieno panašaus palaidojimo“.

 

Mirusysis buvo paguldytas į kapo kamerą, padarytą iš medžio ir primenančią didelę skrynią ar nedidelį namelį. Su ankstyvaisiais viduramžiais siejami tokio tipo palaidojimai archeologų vadinami kameriniais palaidojimais.

Vyro kojūgalyje archeologai rado bronzinį dubenėlį su medžio fragmentais viduje, greičiausiai nuo karsto dangčio, kuris laikui bėgant suiro. Mirusysis buvo palaidotas taip pat su peiliu odinėse makštyse su bronziniu aptaisu – ir dviem monetų gabalėliais.

Ant dubenėlio paviršiaus rasti medžiagos fragmentai bus tiriami specialistų, kad būtų nustatyta jų kilmė.

 

„Ostrovicai, kur buvo padarytas naujausias atradimas, buvo svarbus, bet lokalios valdžios centras, funkcionavęs XI-XIV amžiuje. Tai buvo gana išvystytas gyvenamasis kompleksas su gyvenviete netoliese esančioje saloje, kuri bent iki maždaug 1160 m. buvo sujungta su krantu mediniu tiltu – tačiau beveik neabejotina, kad gyvenvietė egzistavo ir anksčiau“, – teigia mokslininkas ir pripažįsta, kad dėl to laikotarpio rašytinių šaltinių trūkumo neįmanoma tiksliai pasakyti, ar vietovės gyventojams jau darė įtaką pirmoji besiformuojanti Lenkijos valdovų Piastų dinastija.

Parengta pagal „The First News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()