Mokslininkai sukūrė skysto metalo katalizatorių, kuris anglies dvideginį paverčia naudinga medžiaga (Video)  (1)

Anglis pati savaime nėra bloga. Į atmosferą keliaujantis anglies dvideginis - jau visai kita istorija. Bet ar įmanoma iš tų aplinkai žalingų emisijų pasiimti anglį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinoma, kad įmanoma - tam naudojami įvairūs katalizatoriai. Tiesa, jie naudojami labai retai, nes yra brangūs ir/ar neefektyvūs. Iki šiol mokslininkai kūrė įvairias membranas, filtrus, ir net kava ar moliu užpildytas sistemas, tačiau proveržių nematyti. Anglies dvideginis ir toliau kyla į atmosferą, klimatas ir toliau šiltėja.

RMIT universiteto Australijoje mokslininkai sukūrė šį tą įdomaus - skysto metalo katalizatorių, kuris leidžia iš žalingų emisijų lengvai pasiimti anglį. Tai - eutektinis galio ir indžio lydinys. Jis įkaitinamas iki 100-120 °C, tuomet per jį leidžiamas anglies dvideginis. Dujų burbulai kyla į viršų, CO2 skyla ir ant karšto skysto metalo paviršiaus iškyla anglies dalelės, kurias tuomet galima surinkti.

Mokslininkai vardina savo sistemos privalumus - ją lengva padidinti ir pritaikyti prie įvairių emisijos šaltinių. Reakcija įvyksta greitai ir efektyviai. Net ir energijos kiekis, reikalingas karščiui palaikyti, yra santykinai nedidelis ir tam galima panaudoti atsinaujinančius šaltinius ar, pavyzdžiui, perteklinę gamyklos šilumą. Tačiau didžiausias privalumas yra tai, kad gaunama anglis.

 

Daug CO2 rinkimo technologijų renka ir saugo dujas. Jas sunku transportuoti ir saugoti. Šis skysto metalo katalizatorius sukuria kietą anglį, kurią galima panaudoti įvairiai. Pavyzdžiui, ją galima užkasti kaip trąšą. Arba panaudoti betono gamybai.

Mokslininkai dabar pradės kurti didesnį modulinį prototipą, kuris būtų maždaug jūrinio konteinerio dydžio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (1)