Sprogmenų, betono ir dulkių spektaklis - pamatykite, kaip per kelias sekundes pranyko 4 dideli elektrinės bokštai (Video)  (1)

Egboro elektrinė buvo uždaryta dar 2018 metais, tačiau jos galas atėjo tik šį spalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Egboro elektrinė, įsikūrusi šiek tiek į rytus nuo Lidso, veikė iki 2018 metų. Ji degino anglį ir turėjo aštuonis aušinimo bokštus. Keturis iš jų pavyko nugriauti nenaudojant sprogmenų, tačiau likę kėlė daugiau galvos skausmo.

Likę keturi aušinimo bokštai buvo pakankamai arti vis dar naudojamų elektros linijų. Keista, bet tokiais atvejais sprogdinimas yra priimtinesnė išeitis, nes griūvančius bokštus lengviau nukreipti toliau nuo elektros linijų. Be to, sprogdinimas yra greitesnis procesas.

Šį darbą atliko Jungtinės Karalystės kompanija „DSM Demolition“. Jos inžinieriai 90 metrų aukščio bokštuose išdėstė sprogmenų paketus ir sujungė juos į grandines taip, kad bokštai griūtų į teritorijos centrą. Taip buvo siekiama sumažinti atliekų krūvą ir neužteršti visai šalia esančių dirbamų laukų.

Sprogdinimas buvo planuojamas net 18 mėnesių. Lemtingą spalio 10 d. sekmadienio rytą vietinė policija uždarė teritoriją 350 metrų spinduliu aplink sprogdinimo zoną. Naudodami infraraudonųjų spindulių kameras ir stebėtojų akis inžinieriai paskutinį kartą įsitikino, kad teritorijoje neliko smalsuolių ir maždaug 9:01 ryte įvyko tai:

 

Bokštai darniai subyrėjo į teritorijos centrą, kaip ir buvo planuojama. Vieno ryškiausių objektų kaimiškoje vietovėje nebeliko. Turint omenyje, kad ta elektrinė ten stovėjo nuo septintojo dešimtmečio pabaigos, vietiniai tikriausiai turės priprasti prie pasikeitusio peizažo. Tiesa, ta vieta tuščia bus neilgai.

Griuvėsių išvežimas ir likusių pastatų pašalinimas užtruks maždaug porą metų. Vėliau toje vietoje bus statoma nauja 2500 MW elektrinė, kuri bus kūrenama dujomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai (1)