Jungtinėje Karalystėje - savaitė, kokios nebuvo nuo 1882 metų  ()

Pasaulis yra pilnas blogų žinių. Tačiau ši tokia tikrai nėra - Jungtinėje Karalystėje ką tik įvyko tai, ko nebuvo nuo pat 1882 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar balandį pasklido žinia, kad JAV pirmą kartą daugiau energijos išgauta iš atsinaujinančių šaltinių nei iš anglies. Tai, žinoma, pradžiugino ne vieną aplinka susirūpinusį žmogų - pagaliau judame švaresnės energetikos link. Tačiau geros naujienos po vieną nevaikšto - Jungtinė Karalystė ką tik pirmą kartą per 137 metus visą savaitę praleido nedegindama anglies elektros energijos gamybai.

1882 metais Londone paleista pirmoji anglimi kūrenama elektrinė. Nuo to momento anglis šalyje deginama kone kasdien. Tai reiškia, kad eikvojami šalies anglies ištekliai, vyksta intensyvi anglies gavyba, transportavimas ir, aišku, deginimas - labai teršiama gamta. Akmens anglis labai ilgą laiką buvo vienas pagrindinių energijos išteklių, tačiau visi supranta, kad ateityje jos reikės atsisakyti.

Gegužės 1 dieną visos akmens anglies jėgainės šalyje buvo išjungtos. Deja, ne visam laikui - jos vėl buvo paleistos gegužės 8 dieną. Taip Jungtinė Karalystė visą savaitę praleido be anglies deginimo. Bet ne viskas buvo taip švaru ir gražu.

Didelė energijos poreikio dalis per tą savaitę buvo patenkinta naudojant atsinaujinančius energijos šaltinius. Tačiau taip pat buvo naudotos ir naftos produktų, dujų ir atominės jėgainės. Anglies jėgainės šiuo metu Jungtinėje Karalystėje užima antraeilį vaidmenį. Jos patenkina tą poreikį, kurio negali užpildyti kitos paminėtos priemonės. Atsinaujinančios energetikos produktyvumas priklauso nuo oro sąlygų. Taigi, kai švarios elektros pagaminama daugiau, anglies sudeginama mažiau.

Jungtinė Karalystė planuoja iki 2025 metų visiškai sustabdyti akmens anglies gavybą, o iki 2050-ųjų norėtų susikurti visiškai CO2 neišskiriančią elektros energijos sistemą. Tai - labai ambicingi tikslai, tačiau atsinaujinančios energetikos projektai į priekį juda labai greitai. Juos stabdo tik kaina - vėjo ir saulės elektrinės yra labai brangios, todėl kyla ir elektros energijos kaina. Dar blogiau tai, kad pagaminamas energijos kiekis yra sunkiai prognozuojamas. Tačiau nauji technologiniai pasiekimai sprendžia šias problemas. Kas žino, galbūt Jungtinė Karalystė be vargo pasieks savo labai ambicingus tikslus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()