Kuo pakeisti apsaugines veido kaukes? Mokslininkai siūlo apsaugą purkšti tiesiai į nosį  (3)

COVID-19 pandemijai siautėjant, viena iš pagrindinių ligos valdymo priemonių yra apsauginės veido kaukės. Tiesa, daugumai žmonių jos nėra patogios. Helsinkio universiteto mokslininkai siūlo alternatyvą – kaukę purkšti tiesiai į nosį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apsauga nosyje

Veido kaukės idėja – sukurti fizinį barjerą tarp aplinkos ir jūsų kvėpavimo sistemos. Kaukė filtruoja orą, sulaikydama visas didesnes daleles savo audinyje. Respiratoriai tai daro dar veiksmingiau, nors kai kurios virusinės medžiagos gali praslysti ir pro juos. Žinoma, kaukės padeda sumažinti riziką, kad įkvėpsite virusinės medžiagos, tačiau gali būti naujas būdas tokiai apsaugai sukurti, rašo „Technology“.

Helsinkio universiteto mokslininkai sukūrė naują molekulę, pavadintą TriSb92. Susilietusi su koronaviruso smaigalio baltymu, ji jį suaktyvina ir neleidžia užkrėsti organizmo. TriSb92 gali būti vartojamas kaip nosies purškalas ir turėtų užtikrinti apsaugą bent aštuonias valandas net ir esant didelei užsikrėtimo rizikai. Be to, TriSb92 veikia iš karto po suleidimo, todėl savo veiksnumo greitumu yra panašus į kaukę.

Pirmoji tyrimo autorė Anna Mäkelä paaiškino šio metodo veiksmingumą: „Taikant šį TriSb92 molekulės slopinamąjį poveikį į visiems viruso variantams būdingą koronaviruso smaigalio baltymo vietą, galima veiksmingai slopinti visų žinomų variantų, įskaitant omikron, gebėjimą užkrėsti žmones.“

Nors TriSb92 veikia iš karto, o vakcinai reikia šiek tiek daugiau laiko, mokslininkai nesiūlo nosies purškalo kaip alternatyvos COVID-19 skiepams, rašo „Technology“.

 

Tiesą sakant, jie skatina žmones skiepytis. Tačiau kai kurie žmonės nelabai gerai reaguoja į vakcinas. TriSb92 suteikia apsaugą pačiose ankstyviausiose infekcijos stadijose, kai koronavirusas patenka į jūsų organizmą per viršutines kvėpavimo takus.

TriSb92 vis dar nėra prieinama viešai. Mokslininkai atliko tik keletą bandymų su gyvūnais – tais atvejais, kai užsikrėtė visos neapsaugotos pelės, TriSb92 grupė buvo saugi. Tačiau tai reiškia, kad dar reikės atlikti daug bandymų ir tobulinti, kol TriSb92 taps komerciškai prieinamu produktu, apsaugančiu nuo COVID-19 plitimo ir žmones.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai (3)