Raktas į sėkmingą kiaulės širdies persodinimą žmogui - kokainas: kodėl jo prireikė?  ()

2022-ieji medicinos moksle prasidėjo daug vilties suteikiančiu proveržiu - JAV gydytojai pacientui persodino kiaulės širdį. Tai - labai didelis pasiekimas, kurio neįmanoma pervertinti. Ir tam prireikė kokaino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors kiaulių ir žmonių organai yra panašūs ir mokslininkai tuo naudojasi ne pirmą kartą, taip paprastai širdies iš vieno kitam nepersodinsi. Ta kiaulė su modifikuotais genais buvo auginama specialiai šiai operacijai. Kada nors tai bus savotiška žemdirbystės šaka ir mokslininkai užaugins tokių organų, kokių tiksliai reikia. Šįkart jiems reikėjo kreiptis į Jungtinių Valstijų Kovos su narkotikais administraciją (DEA), kad procedūrai galėtų naudoti kokainą.

Ruošdamiesi operacijai Merilando universiteto mokslininkai atliko gausybę eksperimentų. Kiaulės širdis įprastai po 48 valandų jau nebebuvo tinkama transplantacijai. Reikėjo vaistų, kurie pailgintų jos gyvybingumą. Tokį kokteilį sukūrė švedų XVIVO. Jame, tarp kitų medžiagų, buvo kortizolis, adrenalinas ir kokainas.

Mokslininkai teigia, kad šis kokteilis buvo būtinas - be jo širdis nebūtų ilgai plakusi paciento krūtinėje. Bet jie tiksliai nežino, kodėl būtent kokainas taip gerai veikia persodinamas širdis. Nepaisant to, šis kokteilis greičiausiai bus naudojamas ir kitose panašiose operacijose.

 

Kokainas medicinoje jums neturėtų kelti nuostabos. Iš tikrųjų, jis kartais naudojamas kaip anestetikas, ypač operuojant nosiaryklę. Kokaino pagrindo vaistai JAV buvo patvirtinti dar visai neseniai - paskutiniai nauji tokio tipo vaistai į rinką žengė 2017 ir 2020 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(29)
(2)
(27)

Komentarai ()