[Karšta tema] JAV netrukus smogs uraganui prilygstantis ciklonas, atnešantis milžiniškas pūgas – kas yra grėsmingasis „bombos“ ciklonas? (Video)  ()

Prie rytinių JAV krantų artėja milžiniškas žiemiškas ciklonas, kuris pakrantę pasieks jau šį savaitgalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Bombos“ ciklonas yra didelė, intensyvi vidutinių platumų audra, kurios centre yra žemas slėgis, pakraščiuose oro frontai ir daugybė susijusių orų reiškinių  – nuo pūgų iki stiprių perkūnijų ir gausių kritulių.

Audra tampa „bomba“, kai jos centrinis slėgis sumažėja labai greitai – mažiausiai 24 milibarais per 24 valandas. Šiam modeliui pavadinimą 1980 m. tyrime suteikė meteorologai Fredas Sandersas ir Johnas Gyakumas.

Kai ciklonas „virsta bomba“ arba vyksta bombogenezė, tai rodo, kad jis turi optimalių medžiagų, reikalingų sustiprėti, pvz., didelio karščio, drėgmės ir kylančio oro. Daugelis įprastų ciklonų tokiu būdu greitai nesustiprėja. Tačiau „bombų“ ciklonai gali sukelti didelį žalingą poveikį.

JAV rytinė pakrantė yra vienas iš regionų, kuriame bombogenezė yra labiausiai paplitusi. Taip yra todėl, kad audros vidutinėse platumose – vidutinio klimato juostoje į šiaurę nuo atogrąžų, apimančios visą žemyninę JAV dalį – energiją semiasi iš didelių temperatūrų kontrastų. JAV rytinėje pakrantėje žiemą natūraliai stiprus terminis kontrastas tarp vėsios žemės ir šiltos Golfo srovės srovės.

Virš šiltesnio vandenyno gausu šilumos ir drėgmės. Tačiau vėsus žemyninis oras judėdamas virš vandens sukuria didelį temperatūros skirtumą, apatinė atmosfera tampa nestabili ir plūdri. Oras pakyla, vėsta ir kondensuojasi, susidaro debesys ir krituliai.

 

Intensyviems ciklonams taip pat reikalingos palankios sąlygos virš paviršiaus. Ypač stiprūs viršutinio lygio vėjai, dar vadinami „reaktyviniais ruožais“, ir didelės amplitudės bangos, įterptos į audros kelius, gali priversti orą pakilti.

Kai stiprus srauto reaktyvinis ruožas uždengia besivystančią žemo slėgio sistemą, sukuriamas grįžtamasis ryšys, dėl kurio šiltas oras kyla vis didesniu greičiu. Tai leidžia greitai nukristi slėgiui sistemos centre. Slėgiui mažėjant aplink audrą stiprėja vėjai. Iš esmės atmosfera bando išlyginti slėgio skirtumus tarp sistemos centro ir zonos aplink ją.

Sinoptikai prognozuoja, kad 2022 m. sausio 28–30 d. JAV šiaurės rytus paveiks stipri žiemos audra. Prognozės modeliai rodo, kad nuo Šiaurės Karolinos pakrantės į šiaurę iki Meino laukia intensyvus snygis.

 

Tikimasi, kad šios audros gyvavimas prasidės JAV pietryčių pakrantėje kaip silpna žemo slėgio sistema. Vos po 24 valandų pasauliniai modeliai prognozuoja, kad jo centrinis slėgis sumažės 35-50 milibarų.

Nors tikslios sniego vietos ir kiekiai vis dar neaiškūs, atrodo, kad kai kurioms Naujosios Anglijos pakrantės vietovėms gresia didžiausias 20–30 cm ar daugiau susikaupusio sniego kiekis. Kartu su vėju, kuris, kaip prognozuojamas, pakrantėje sieks daugiau nei 80 km/h (22 m/s), audra gali sukelti pūgą, audrų bangą, pakrantės potvynius, vėjo žalą ir paplūdimio eroziją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai ()