NASA atskleidė, kaip ji planuoja sunaikinti Tarptautinę kosminę stotį – jai liko mažiau nei 10 metų (Foto, Video)  ()

NASA atnaujino savo planus dėl Tarptautinės kosminės stoties (TKS) mirties, nes jos eksploatacija nenumaldomai artėja prie pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosmoso agentūra tikisi, kad TKS veiks iki 2030 m., laikydamasi dabartinės JAV vyriausybės įsipareigojimo. Tai turėtų išlaikyti JAV astronautų buvimą kosmose, kol privati šalies pramonė ieško naujų komercinių pakaitalų.

Tačiau kosminė stotis skaičiuoja trečią dešimtmetį ir sparčiai sensta. Ją nuolat ištinka techninės problemos, astronautai praneša apie jos sistemų įtrūkimus, nuotėkius ir kitas problemas. 1998 m. pradėta kurti stotis buvo statoma iki 2011 metų.

Dabar NASA paskelbė atnaujintą to, ką ji vadina „pereinamuoju planu“, versiją, kuri apima pastangas pereiti prie privačių ir komercinių misijų.

 

Šis planas apima darbus, kurių prireiks siekiant užtikrinti, kad per ateinantį dešimtmetį būtų sukurtas būsimos kosmoso ekonomikos pamatas.

Plane taip pat tiksliai nurodoma, kaip TKS bus „nužudyta“. Plane pripažįstama, kad tam tikru momentu stoties gyvavimo laikas baigsis, nes jos gyventojų saugumas priklauso nuo to, ar daugybė dalių ir toliau bus saugios ir funkcionalios.

Plane numatoma, kad eksploatavimo trukmės pabaiga yra 2031 m. sausis. Tačiau darbai galėtų prasidėti prieš metus ar daugiau, kai Tarptautinės kosminės stoties orbita pradės artėti Žemės link.

 

Dėl didžiulio TKS dydžio ji nesudegs atmosferoje, todėl norint ją saugiai nuleisti ant Žemės, jos nusileidimas turės būti tiksliai kontroliuojamas. NASA tikisi tai padaryti palaipsniui manevruojant stotį, kol ji nukris į Žemę.

Tie manevrai iš dalies bus atliekami naudojant TKS įmontuotą varomąją jėgą, taip pat atvykstančius erdvėlaivius. NASA teigia, kad ji jau ištyrė, ar jie pajėgs užtikrinti pakankamai traukos, kad padėtų išstumti stotį iš orbitos – ir nustatė, kad tai įmanoma.

Galiausiai kosminės stoties kritimo trajektorija bus išrikiuota taip, kad kosminė stotis nukris link „Pietų Ramiojo vandenyno negyvenamos zonos“ arba SPOUA, plačiau žinomos kaip Nemo taškas.

 

Ši sritis yra žinoma kaip „okeaninis neprieinamumo polius“, nes tai yra toliausiai nuo sausumos esanti Žemės dalis – ji yra tokia nutolusi, kad būnant joje dažnai artimiausi žmonės yra Tarptautinės kosminės stoties astronautai, skriejantys virš galvos.

Kai TKS nukris į Žemę, ji prisijungs prie kitos įrangos vadinamosiose „erdvėlaivių kapinėse“, nes teritorija yra tokia nutolusi, kad ten galima palyginti saugiai numesti palydovus, kosmines stotis ir kitas nenaudojamas kosmines šiukšles.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(1)
(27)

Komentarai ()