Žmogžudystė, nulėmusi I-ojo Pasaulinio karo pradžią: kodėl „Juodoji Ranka“ norėjo nužudyti Austrijos erchercogą Franzą Ferdinandą? O koks likimas laukė žudiko? (Foto, Video)  ()

1914 m. birželio 28 d. visiems laikams pakeitė žmonijos istoriją – tą dieną Sarajeve buvo nužudytas Austrijos erchercogas Franzas Ferdinandas ir jo žmona Sofija. Koks buvo žudikų motyvas – ar jie numatė kokias pasekmes tai sukels?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugelis dalykų sukėlė Pirmąjį pasaulinį karą, pavyzdžiui, Didysis militarizmas, imperializmas ar daugybė gynybos sąjungų. Tačiau dalykas, dėl kurio įtampa Europoje iš tiesų sprogo, buvo serbų organizacijos „Juodosios Rankos“ įvykdytas erchercogo Franzo Ferdinando nužudymas.

Iš pradžių jų bandymas nužudyti erchercogą granata nepavyko. Tačiau vėliau serbų nacionalistas Gavrilo Principas, priklausęs „Jaunosios Bosnijos“ organizacijai, artimai susijusiai su „Juodąja ranka“, nušovė jį ir jo žmoną.

Nors žmogžudystę įvykdė jaunimo judėjimo „Jaunoji Bosnija“ nariai, „Juodoji ranka“ dažnai laikoma prisidėjusi prie Pirmojo pasaulinio karo pradžios (1914–1918 m.), išprovokavusi 1914 m. liepos krizę, kuri galiausiai paskatino Austrijos-Vengrijos invaziją į Serbijos karalystę 1914 m. rugpjūčio mėn.

 

Bet kodėl „Juodoji Ranka“ norėjo nužudyti Austrijos-Vengrijos erchercogą?

„Juodosios rankos“ kilmė

„Juodoji ranka“ buvo 1901 m. įkurta serbų ultranacionalistinė slapta organizacija, kurios tikslas buvo išplėsti Serbijos valstybę sujungiant visas pietų slavų teritorijas, kurių tuomet nevaldė nei Serbija, nei Juodkalnija ir atkurti senąją Serbijos imperiją. Vėlliau „Juodoji Ranka“ save vadino „Mirties suvienijimu“.

Organizaciją pirmiausia įkvėpė Italijos susivienijimas 1859–1870 m. ir Vokietijos susivienijimas 1871 m.

Belgrado rotušėje 1908 m. spalio 8 d., praėjus vos dviem dienoms po to, kai Austrija oficialiai aneksavo Bosniją ir Hercegoviną (nuo 1878 m. austrų okupuotą Osmanų imperijos teritoriją), grupė Serbijos ministrų, pareigūnų ir generolų susirinko aptarti savo šalies ateities po Bosnijos aneksijos.

 

Jie įkūrė „Narodna Odbrana“ – pusiau slaptą draugiją, kuri įkvėpė panserbizmo židinį ir organizacinę struktūrą.

Grupės misija buvo išlaisvinti serbus, kuriuos valdė Austrijos-Vengrijos imperija. Be to, jie vykdė prieš Austriją nukreiptą propagandą ir verbavo sabotažo agentus bei šnipus dirbti užgrobtuose regionuose.

Satelitinės organizacijos buvo įsteigtos Slovėnijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Istrijoje (dabar Kroatijos dalis) ir kitur. Būdama Bosnijoje, Bosnijos organizacija užmezgė glaudžius ryšius su vietiniais panserbų aktyvistais, tokiais kaip „Mlada Bosna“ – „Jaunoji Bosnija“.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()