Mokslininkai ištyrė viverinių kačių medžiojimo paslaptis: mąsto kaip žvejys (Video)  ()

Mokslininkai ištyrė, kodėl viverinių kačių medžioklė visada būna sėkminga. Kai garsiais mitais apipinta viverinė katė medžioja giliame vandenyje, ji išlieka visiškai rami ir nejuda. Bent jau didžiąją laiko dalį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Azijoje aptinkama viverinė katė naktimis slankioja pelkėse ieškodama žuvies. Priklausomai nuo vandens gylio, šios laukinės katės keičia savo medžioklės strategiją.

Tyrėjų pateiktoje ataskaitoje rašoma, kad tai „pirmasis išsamus žvilgsnis į tai, kaip medžioja ši žvejojanti katė“. Viena žymiausių šios rūšies eksperčių Tiasa Adhya 2010 m. įkūrė „Žvejojančios katės projektą“ – ilgiausiai vykdomą šių kačių tyrimų ir išsaugojimo projektą pasaulyje.

Kiek daugiau nei prieš dešimtmetį viverinė katė buvo viena mažiausiai ištirtų laukinių kačių pasaulyje. Siekiant didinti vietos bendruomenių informuotumą ir rinkti duomenis apie šiuos gyvūnus 2016 m. įgyvendinant projektą buvo pradėta iniciatyva „Pažink savo kaimyną“. Daugiau nei 20 žmonių, gyvenančių netoli trijų didžiausių šių kačių buveinių Indijos rytinėje pakrantėje, buvo apmokyti įrengti kameras savo apylinkėse.

Vienas iš savanorių buvo žvejys Subas Behera. Kiekvieną vakarą S.Behera įdėdavo kamerą į iš anksto nustatytą vietą ir kitą rytą išimdavo, kad kamera nebūtų pavogta ar sugadinta. Jis su dideliu malonumu netgi davė vardą jo nufilmuotai katei – Choti.

„Žvejojanti katė mąsto taip pat kaip žvejys. Mes abu nuolat galvojame, kur yra žuvys“, – sako S.Behera.

 

Divyajyoti Ganguly, tyrimo bendraautorius, išanalizavo 197 vaizdo įrašus, padarytus nuo 2016 iki 2018 m.

Giliame vandenyje, kur katės kūnas panyra po vandeniu, katės linkusios kantriai laukti puikios progos smogti. Vaizdo įrašuose matyti, kad jos išbūdavo nepajudėjusios beveik 52 proc. laiko ir aktyviai bandė sugauti ar vaikėsi grobį tik 3,9 proc. medžioklės laiko.

„Šis metodas „sėdėti ir laukti“ padeda žvejojančioms katėms sutaupyti energijos, o taip pat padidina tikimybę sėkmingai sugauti grobį. Žvejojanti katė „prieš šokdama gerai pagalvoja“, – sako T.Adhya.

 

Tyrėjai nustatė, kad medžiodamos sekliame vandenyje katės buvo aktyvesnės: maždaug 96 proc. laiko aktyviai gaudė žuvį ir retkarčiais netoli sausumos esančias žuvis letenomis tiesiog „išstumdavo“ iš vandens į krantą.

„Tyrimas išplečia ir tobulina mūsų supratimą apie žvejojančios katės prigimtį“, – sako laukinės gamtos ekologas Jimas Sandersonas, Mažų laukinių kačių apsaugos fondo Koralese įkūrėjas ir direktorius.

Parengta pagal „Sciencenews“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()