JAV vyriausybės eksperimentas, kurio metu savanoriai sąmoningai valgė nuodus: kas buvo garsusis „Nuodų būrys“ ir kodėl dalyvavo tik vyrai?  ()

1902 m. Žemės ūkio departamento Chemijos biuro rūsyje, dabartinėje Nepriklausomybės alėjoje, Vašingtone, 12 vyrų susėdo nemokamai pavalgyti puikaus maisto, kurį paruošė kvalifikuotas virėjas, apibarstęs nežinomais nuodais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nuodų būrys“ buvo savanorių grupė, kuri mainais už tai, kad valgė įvairius potencialiai nuodingus konservantus, o jų šlapimą ir išmatas surinkdavo vyriausybė, šešis mėnesius buvo maitinami nemokamu maistu. Žemės ūkio departamento vyriausiojo chemiko Harvey W. Wiley idėja buvo ištirti, „ar konservantai turėtų būti naudojami, ar ne, ir jei taip, kokius konservantus ir kokiais kiekiais“, ir galiausiai įrodyti, kad vyriausybė turėtų aiškią nacionalinę politiką dėl konservantų maiste ir gėrimuose.

Jis nusprendė tai padaryti – pradėti maitinti savanorius boraksu, salicilo rūgštimi, sieros rūgštimi, natrio benzoatu ir formaldehidu.

Pirmieji tiriamieji susirinko prie „higienos stalo“ rūsyje į bandymą, pasisvėrė ir pamatavo pulso dažnį bei temperatūrą, o po to sėdo valgyti maisto, prikimšto boraksu – įprastu šiuolaikinių skalbinių ploviklio ingredientu.

Tiriamieji nežinojo, kokiame maiste yra nuodų, nei kokius nuodus jie valgė. Iš pradžių boraksą dėdavo į sviestą, tačiau netrukus vyrai nustojo jį valgyti. Tada mokslininkai dėjo jo į pieną, mėsą ir kavą, bet vėl tiriamieji pradėjo vengti tų produktų. Tai suprantama, atsižvelgiant į tai, kad maisto produktai turėjo šiek tiek borakso skonio.

Galų gale mokslininkai nusprendė, kad jie gali įdėti boraksą į kapsulę, kurią reikia vartoti valgio metu, kad būtų absorbuojamas skrandyje esančio maisto. Turėjo būti keista, kad kažkas, kurio pagrindinis rūpestis buvo žmonių sveikata, švenčia nustatęs geriausią būdą nunuodyti savanorius, tačiau tai buvo didelis žingsnis į priekį eksperimentui, kuris tęsis dar penkerius metus.

Savanoriai – ir pirmieji, ir tie, kurie atėjo po jų – pasirašė atsisakantys bet kokių teisių laikyti vyriausybę atsakinga už bet kokią jų ligą ar mirtį, kurią galėjo sukelti nuodai. Tai gali atrodyti akademiška, tačiau rizika, kurią jie prisiėmė, buvo tikra, o eksperimentai nutrūko tik tada, kai dėl cheminių medžiagų savanoriai taip susirgo, jog jie nebegalėjo juose dalyvauti (pvz., dėl vėmimo, negalėjimo dirbti ar kitų skrandžio skausmų ir pykinimo). Šiuo metu verta dar kartą pabrėžti, kad vienintelė nauda, ​​kurią vyrai gavo, buvo nemokamas maistas. Maistas, į kurį buvo įtraukta didelė formaldehido dozė.

Kaip atrodė meniu?

 

„Obuolių padažas. Boraksas. Sriuba. Boraksas. Kalakutiena. Boraksas. Boraksas. Konservuotos pupelės. Saldžiosios bulvės. Baltosios bulvės. Ropės. Boraksas. Smulkinta jautiena. Grietinėlės padažas. Spanguolių padažas. Salierai. Marinuoti agurkai. Ryžių pudingas. Pienas. Duona ir Sviestas. Arbata. Kava. Šiek tiek borakso.“

Panašius valgiaraščius dažniausiai atskleisdavo patys savanoriai. Eksperimentu, žinoma, nepaprastai susidomėjo spauda, ​​o netrukus humoristai iš jo kūrė eilėraščius, tarsi savanoriai būtų per mažai kentėję.

 

Laikui bėgant dozės didėjo – nuo ​​pusės gramo (0,02 uncijos) pradžioje iki 4 gramų (0,1 uncijos) penkerius metus trukusio eksperimento pabaigoje. Pabaigoje jie ištyrė boro rūgšties ir borakso, salicilo rūgšties ir salicilatų, benzenkarboksirūgšties ir benzoatų, sieros dioksido ir sulfitų, formaldehido, vario sulfato ir salietros poveikį. Vario sulfatas yra ypač pavojingas, nes valgant daug šio junginio gali būti pažeistos kraujo ląstelės, kepenys ir inkstai ar net grėsti mirtis.

Dėl eksperimento galiausiai buvo priimtas Mėsos tikrinimo įstatymas ir Grynojo maisto ir vaistų įstatymas, reglamentuojantys konservantus, kurie buvo pripažinti saugūs žmonėms vartoti. Buvo nuspręsta, kad jų galima dėti į maistą, jei jie nebuvo naudojami siekiant nuslėpti nesaugių ingredientų naudojimą.

 

Jums gali kilti klausimas, kodėl tik vyrams buvo leista prisijungti prie „Nuodų būrio“. Riteriškumas? Senamadiškas požiūris, kad nevalia sąmoningai nuodyti moterų? Na, tikriausiai ne. Wiley buvo mizoginistas (žmogus, kuris nekenčia moterų, aut. past.), abejojantis moterų smegenų pajėgumais ir vadinantis jas „laukinėmis“. Laukinės, kurios akivaizdžiai nebuvo pasiruošusios tai kilniai vyriškai užduočiai valgyti nuodus ir pranešinėti, ar dėl to neviduriuoja.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()