James Webbas greitai turės kompanioną Žemėje – didžiausią pasaulyje ir 16 kartų už Hubble galingesnį optinį teleskopą: statybos jau vyksta (Foto, Video)  ()

Prisimenate itin didelį teleskopą – „Extremely Large Telescope“ (ELT)? Tai revoliucinis kosminio teleskopo projektas, kuris leistų mums tyrinėti Žemės dydžio planetas aplink žvaigždžių sistemas, pirmąsias galaktikas Visatoje, supermasyvias juodąsias skyles ir rasti vandens bei organinių molekulių kosminėje erdvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausias pasaulyje teleskopas

„Extremely Large Telescope“, kuris turėtų būti didžiausias pasaulyje teleskopas, šiuo metu yra statomas 3046 m virš jūros lygio, sausame regione, Cerro Armazones viršūnėje, Atakamos dykumoje, Čilės šiaurėje. Su 39,3 m skersmens veidrodžiu, ilgai lauktas teleskopas galės tyrinėti tamsias kosmoso sritis ir padėti stebėti Visatos plėtimosi pagreitį.

„Mes visada kalbame apie teleskopus pagal jų pagrindinio veidrodžio dydį, o mūsų yra 39 metrai, todėl jo skersmuo yra penkis kartus didesnis nei dabartinių didžiausių mūsų valdomų teleskopų“, – sakė ELT prietaisų vadovė Suzanne Ramsay.

 

Teleskopo matmenys yra kvapą gniaužiantys: lyginant, jis yra toks pat didelis kaip Koliziejus Romoje, Italijoje, pažymėjo Michele Cirasuolo, ELT programos mokslininkas, palygindamas projektą su didžiulės katedros statyba, tačiau „ta didžiulė katedra turi judėti ir išlaikyti optikos kokybę iki nanometro tikslumo“.

16 kartų ryškesni vaizdai nei Hablo kosminio teleskopo

Atspindintis teleskopas pradėtas kurti 2014 m., jo konstrukcija apima 39,3 metro skresmens pagrindinį veidrodį ir 4,2 m skersmens antrinį veidrodį. Observatoriją palaikys adaptyvi optika, aštuoni lazeriniai kreipiamųjų žvaigždžių blokai ir keli moksliniai instrumentai.

 

Pirmasis obsevatorijos pastato simbolinis akmuo buvo iškilmingai padėtas 2017 m. gegužės 26 d., pradėjus statyti pagrindinę kupolo konstrukciją.

Kai bus baigta, observatorija surinks 100 milijonų kartų daugiau šviesos nei žmogaus akis ir galės ištaisyti atmosferos iškraipymus. Pagal ELT specifikacijas jis pateiktų 16 kartų ryškesnius vaizdus, ​​palyginti su Hablo kosminio teleskopo vaizdais.

Planuojama, kad statybos bus baigtos maždaug 2027 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(0)
(41)

Komentarai ()