NASA „š#$a į lovą“ - sklando kalbos, kad valstybinė kosmoso tyrimų agentūra bijo „SpaceX“ konkurencijos

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Evil Goku 2022-02-16 22:50
Straipsnį rašė žmogus, nelabai suvokiantis kas yra NASA. NASA nėra gamintojas, jis yra naudotojas. Jis pirko tiek raketas, tiek shuttlus, tiek skrydžius iš Roscosmos. Ir pagrindinis SpaceX užsakovas - pinigų mokėtojas yra NASA. Tą patį SLS gamina ne NASA, o: Aerojet Rocketdyne Northrop Grumman Boeing United Launch Alliance Shuttlų sistemą gamino: United Space Alliance Thiokol/Alliant Techsystems (SRBs) Lockheed Martin/Martin Marietta (ET) Boeing/Rockwell (orbiter) Prie mėnulio misijų prisidėjo: NASA tik džiaugtųsi, kad nors dalis Musko kalbų virstu tiesa. O kaip dažniausiai Musko kalbos prasilenkia su realybe, galima pamatyti šio kanalo video: https://www.youtube.com/c/Thunderf00t/videos
Benediktas 2022-02-17 07:15
Jei kažkam negerai, kad SpaceX pigiau ir greičiau tobulina raketas, tai reikia keisti sistemą. Nes toks tikslas ir yra viską daryti pigiau ir greičiau. Tačiau tai reikia atskirti nuo mokslinio tyrinėjimo ir nesipjaus. SpaceX'ui NASA belieka tik kelti uždavinius ir finansuoti ir dar gali skolinti savo mokslininkus, kad SpaceX jiems algas mokėtų, jei reikia pagalbos.
qrad 2022-02-17 09:30
Labiausiai į kelnęs šika NASA biurokratai, kurie suinteresuoti kurti kuo brangesnius projektus ir gauti kuo didesnį finansavimą iš valdžios. Valdiškose įmonėse niekuomet nebuvo intereso taupyti mokesčių mokėtojų pinigų.
siqis 2022-02-17 10:53
Šika tik Boeing, Lockheed Martin ir pan. lobistai NASA-oje, pati NASA tik džiaugiasi, nes už tuos pačius pinigus galės daugiau projektų finansuoti ir mažiau pavojaus bus projektams dėl brangstančių sąnaudų.
Creatium 2022-02-17 14:16
Bet paskaičius NASA situacijos vertinimą įvairiuose šaltiniuose susidaro įspūdis, kad lobizmas yra labai stiprus. NASA patyliukais gal ir nori daryti daugiau ir pigiau, bet arba to neleidžia įsisenijusios problemos arba iš aukščiau nuleidžiami sprendimai. Ne paslaptis, kad Kongrese arba Senate nagrinėjant SLS klausimą yra gana aiškiai brėžiama linija, kad tai yra "darbų programa". Ne paslaptis ir tai, kad NASA vadovai skiriami politikų ir kartais yra politikai. Ar galima tikėtis, kad NASA atsisakys neribotų kontraktų, kai jai dabar vadovauja buvęs senatorius? O kad straipsnyje lyginama NASA su SpaceX irgi nėra paslaptis. Jau seniai JAV girdimos nuomonės, kad "kam ta NASA reikalinga, kai privatus verslas daro tą patį". Nors nei privatus verslas daro tą patį, nei apskritai darytų, jeigu ne NASA (arba jos pralaužti ledai). O dar, kai tokie teiginiai ateina iš lobistų...
siqis 2022-02-17 14:53
SLS jau išbandyta technologija. Planuoti "mėnulio ekspediciją" su dar visiškai naujomis raketomis, tokiomis kaip spacex'o starshipu , NASA'i būtų visiškai neprotinga rizika laiko ir pinigų atžvilgiu. Jei starshipas pavyks, NASA garantuotai be jokio gailesčio ateityje pereis ant jų.
Evil Goku 2022-02-17 15:20
NASA dėl SpaceX jaudinasi tik todėl, kad spaceX gali dar daugiau šūdo prikelti į atmosferą, ir atsirastu tiek šiukšlių kad būtu labai daug priblemų. Na JAV labai daug ką perleidžia privatininkams, pvz.: sveikatos apsauga. Rezultate vidutines pajamas gaunančio darbuotojo išlaidos vienos didžiausių, o sveikatos apsauga viena praščiausių tarp išsivysčiusių šalių.
Creatium 2022-02-18 10:48
"Išbandyta technologija" skamba įdomiai. Naudoja senus variklius, bet jų kainos kosminės. Daro viską tarsi ir teisingai, bet vis išlenda visokios problemos arba nespėjama su terminais. Tai problemos tikrai yra toje sistemoje ir tas "išbandytos technologijos" faktorius, panašu, nieko nelemia.
conjurer 2022-02-18 13:58
. Aišku spaceX planai dar labiau optimistiniai, kuria filmukus apie marso kolonijas, kai net pirmos misijos planų nėra pabaigę. Ir tikrai nieko nedarys, kol jiems niekas už tai pinigų nemokės. Visgi gal su šitu fantazijos kurstymu kažkada susirinks pakankama masę žmonių, kad paspaustų NASA imtis tokių misijų. Nes lyg šaltasis karas po truputį atsigauna.
iPienius 2022-02-18 14:17
jei konkreciai apie Spacex, tai jie leidimu negauna. jei viskas gerai, tai tik uz menesio gaus, bet yra nemaza tikimybe, kad siais metais gali is viso negaut.
conjurer 2022-02-18 14:59
Jie gauna leidimus viskam, kas generuoja pinigus. Marsas negeneruos pinigų, kol milijardieriai turistai neapmokės už keliones. Jei nori kad kosmoso programa savaime generuotų pinigus, reikia užsiimti metalų išgavimu iš labai mažos gravitacijos asteroidų.
laurius 2022-02-18 16:01
Nuo kada tapo norma tokie straipsnių pavadinimai? Net neskaičiau, nes žurnalisto lygis aiškus.