NASA „š#$a į lovą“ - sklando kalbos, kad valstybinė kosmoso tyrimų agentūra bijo „SpaceX“ konkurencijos  (12)

„Politico“ praneša, kad „SpaceX“ kuriamas erdvėlaivis „Starship“ NASA koridoriuose sėja didžiulę baimę. Tokia baimę dėl kurios ir lovą galima pridirbti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„SpaceX“ tikslas - prieinamos kosmoso tyrimų misijos, todėl privačios kompanijos kuriami erdvėlaiviai turi vieną didžiulį privalumą - jie yra daugkartiniai. NASA irgi turėjo tokį tikslą, kai naudojo „Shuttle“ erdvėlaivius, tačiau „SpaceX“ po kelis kartus naudoja ir raketas. Tai stipriai pigina kosminių skrydžių kainą. Ir gerai, tiesa? Na, žinoma, kad gerai. Bet NASA pareigūnai, kaip skelbiama, bijo prarasti finansavimą.

NASA kuriama „Space Launch System“ (SLS) leis reguliariai keliauti į Mėnulį. Bet ši sistema vėluoja ir kainuos milijardais daugiau nei buvo planuojama, Viena „Artemis“ misija į mėnulį kainuos maždaug 2 milijardus dolerių. Elonas Muskas teigia, kad vienas „Starship“ pakilimas gali kainuoti nuo 1 milijono dolerių. Kaip NASA ateityje gali tikėtis finansavimo, kai tai, ką ji daro, kainuoja daug daugiau nei tai, ką daro „SpaceX“?

„SpaceX“ uraganiniu greičiu įsiveržė į kosminių skrydžių rinką, gabena astronautus į Tarptautinę Kosminę Stotį, o kuriamas „Starship“ apskritai kėsinasi pakeisti visą žaidimų lauką. „Starship“ visas kitas sistemas ir erdvėlaivius gali paversti vakarykštėmis technologijomis. Kai „Starship“ pasirodys ir įrodys savo patikimumą, visi erdvėlaivio konkurentai taps nebereikalingi.

Inžinierius ir konsultantas Randas Simbergas žurnale „Politico“ teigė, kad jei SLS neskraidys bent kartą kas du metus, tai nebus reikšminga sistema. Ypač po to, kai pasirodys „Starship“. Simbergas lygina „SpaceX“ su prekybos milžinu „Walmart“, kuris pasirodė visur, pasiūlė geresnes kainas ir taip užgniaužė mažesnius žaidėjus. Skirtumas tas, kad „SpaceX“ konkurentė dabar yra valstybinė agentūra. Įtakingas kosmoso reikalų lobistas anonimiškai taip apibūdino NASA padėtį - „Jie šika į lovą“.

 

Labai brangus NASA SLS projektas gali virsti nereikalingu, jei „Starship“ pasieks tai, ką žadėjo Muskas. O tuomet prasidės kalbos apie ribotus NASA pajėgumus, dėl kurių, galbūt, ir finansavimą tektų riboti. NASA turėtų būti „SpaceX“ kliente, tačiau netikėtai gali virsti jos konkurente.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai (12)