Afrikoje irgi sninga? Kuriose žemyno valstybėse galima rasti sniego – o Afrikos viduryje yra net ledynų (Foto, Video)  ()

Safariai, laukinė gamta, pragariškas karštis...tai dažnai yra stereotipiniai vaizdiniai, kuriuos daugelis žmonių įsivaziduoja apie Afriką. Tačiau Afrikos kraštovaizdžiai yra labai įvairūs. Tai pasakytina ir apie žemyno klimatą – čia temperatūra svyruoja nuo +51°C iki -20°C!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Afrika yra antras pagal dydį pasaulio žemynas. Jis užima apie 30,4 milijono km2 plotą – tai sudaro apie 20% Žemės ploto. Jame yra 54 šalys ir 11 teritorijų. Didžiulė žemyno dalis yra šiauriniame pusrutulyje, o nedidelė – pietiniame pusrutulyje. Žemyną supa Atlanto ir Indijos vandenynai.

Afrika yra tropinėje zonoje, todėl žemyne visada karšta ir didelė drėgmė. Tačiau galite nustebinti sužinoję, kad kai kuriose Afrikos dalyse sninga ir netgi yra ledynų – prie pat pusiaujo.

Ar Afrikoje sninga?

Taip, sniegas kai kuriose žemyno dalyse yra kasmetinis reiškinys. Afrika yra karščiausias žemynas pasaulyje, kurį apie 60% žemyno sudaro dykumos ir sausžemės, tačiau kai kuriose Pietų Afrikos dalyse ir Afrikos kalnuose reguliariai sninga. Pietų Afrikoje yra keletas geriausių slidinėjimo kurortų žemyne.

Kur Afrikoje sninga?

Johanesburgas, PAR

Johanesburgas yra Highveldo plokščiakalnyje, kur vyrauja subtropinis aukštumų klimatas. Žiemą naktimis temperatūra mieste nukrenta žemiau užšalimo taško, sukeldama šalną. XX amžiuje Johanesburge sniegas iškrito 1956 m. gegužę, 1962 m. rugpjūtį, 1964 m. birželį ir 1981 m. rugsėjį. Šiame amžiuje mieste stipriai prisnigo 2007 m. birželio 27 d. ir 2012 m. rugpjūčio 7 d. – vietomis iki 10 cm.

 

Drakensbergas, PAR ir Lesotas

Drakensbergas yra rytinė Didžiojo šlaito dalis, juosianti centrinę Pietų Afrikos plokščiakalnį. Drakensbergo kalnai yra Lesote ir Pietų Afrikoje. Aukščiausia grandinė siekia 2000-3482 m aukštį. Regione reguliariai sninga ir čia yra vienintelė komercinė slidinėjimo trasa Pietų Afrikoje – „Tiffendell Resort“, kuriame žmonėms gali slidinėti tris mėnesius per metus. Dar vienas slidinėjimo kurortas yra Lesote.

 

Stalo kalnas, PAR

1084 m aukščio kalnas plokščia viršūne, žinomas kaip Stalo kalnas, yra viena unikaliausių Pietų Afrikos lankytinų vietų, iš kurių atsiveria vaizdas į Keiptauną. Stalo kalnas kas kelerius metus sulaukia lengvo sniego. Sniegas ant kalno iškrito 2010 m. birželio 15 d., 2011 m. rugpjūčio 5 d., 2013 m. rugpjūčio 30 d. ir 2013 m. rugsėjo 20 d. Sniego galima aptikti ir PAR pietvakariuose esančiuose Cederbergo ir Cereso kalnuose.

Tęsinys kitame puslapyje:




Atlaso kalnai, Marokas, Tunisas, Alžyras

Atlaso kalnai yra kalnų grandinė, besitęsianti per Tunisą, Alžyrą ir Maroką, o aukščiausia viršūnė (Toubkal) yra 4167 m aukščio. Aukščiausi Atlaso kalnai yra centrinėse Maroko dalyse, kur kasmet nuo lapkričio iki balandžio reguliai sninga. Sniegas gali išlikti kalnų viršūnėse nuo rugsėjo iki birželio. Marokas turi tris slidinėjimo kurortus.

 

Pastaruosius kelerius metus, įskaitant 2022 m., sniegas iškrinta ir Sacharos dykumoje, Alžyre, Ain Sefra vietovėje.

Ain Sefra yra Alžyro Atlaso kalnuose. Nors Sacharoje ištisus metus vyrauja įvairios temperatūros, sniegas ir ledas nėra dažnas reiškinys. Iki tol Sacharoje snigo tik keturis kartus – 1979, 2017, 2018 ir 2021 m.

Kiti snieguoti Afrikos kalnai

Sniegas aukščiausioje Afrikos viršūnėje (5895 m) – Kilimandžaro kalne (Tanzanijoje) yra įprastas reiškinys, jo viršūnę visiškai dengia sniegas. Sniego kritimas Kilimandžare siejamas su dviem lietaus sezonais regione (nuo kovo iki gegužės ir nuo lapkričio iki gruodžio).

Snieguotą viršūnę taip pat turi Kenijos kalnas (5199 m), esantis Kenijoje.

Kiek ledynų yra Afrikoje?

 

Afrikoje ledynai yra 3 vietose: Rwenzori kalnuose (Ugandos ir Kongo Demokratinės Respublikos pasienis), Kilimandžaro kalne ir Kenijos kalne. Iš viso Afrikos ledynai užima apie 10 km² plotą.

Deja, Afrikos ledynų ateitis yra neaiški dėl visuotinio atšilimo. 1906 m. 43 ledynai buvo išsibarstę 6 viršūnėse Rwenzori kalnuose. Šie ledynai užėmė maždaug 7,5 km² plotą, maždaug pusę viso to meto Afrikos ledynų paviršiaus ploto. Tačiau iki 2005 m. 3 iš šių ledynų išnyko, o dabar Rwenzori ledynai užima tik 1,5 km² plotą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()